Brazilia va propune marilor economii emergente sa puna la dispozitia Fondului Monetar International (FMI) fonduri suplimentare pentru a contribui la combaterea crizei datoriilor de stat din zona euro, a declarat pentru Retuers o sursa oficiala braziliana.
Ministrul Finantelor, Guido Mantega, va lansa propunerea spre dezbatere la reuniunea grupului BRICS care va avea loc in aceasta saptamana la Washington, a aratat sursa citata, scrie Mediafax.

Grupul BRICS al marilor economii emergente include Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud.

"Suplimentarea fondurilor disponibile FMI pare una dintre cele mai atractive variante prin care am putea ajuta Europa", a afirmat oficialul.
Brazilia ar putea pune la dispozitia Europei pana la zece miliarde euro, prin diverse canale, inclusiv prin intermediul FMI sau prin achizitii de obligatiuni, a continuat el.

Contributia singulara a Braziliei ar fi cu siguranta prea mica pentru a influenta semnificativ cursul crizei din Europa, insa o interventie coordonata a economiilor emergente, care ar include China si Rusia, ar putea rasturna situatia, deoarece investitorii cauta tot mai mult ajutorul tarilor in dezvoltare, care au acumulat rezerve valutare imense.

Ministrul rus al Finantelor, Alexei Kudrin, a declarat luni ca tarile care detin rezerve substantiale ar putea contribui la salvarea tarilor cu probleme din zona euro, "in anumite conditii".

Ziarul brazilian Valor Economico scrie ca tarile BRICS cumpara deja obligatiuni europene prin Fondul European de Stabilitate Financiara.
Brazilia ar avea de castigat pe doua fronturi, noteaza Reuters.

Suplimentarea fondurilor disponibile tarilor din zona euro ar putea ajuta la izolarea crizei in Grecia, fiind astfel evitata o contagiune in Portugalia si Spania, care au investitii mari in Brazilia.

Totodata, o investitie financiara mai mare la FMI ar putea creste numarul voturilor Braziliei in conducerea creditorului de la Washington, consolidand influenta tarii sud-americane pe scena economica globala.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri