Bancherii se pregatesc pentru intrarea Greciei in faliment, iar sperantele lor atarna de capacitatea Europei de a ridica urgent ziduri in jurul sistemului bancar suficient de puternice pentru a preveni raspandirea crizei catre alte tari din zona euro, se arata intr-o analiza Reuters, citata de Mediafax.
Reprezentantii marilor grupuri financiare, participanti la o conferinta in timpul intalnirilor anuale ale Fondului Monetar International si Bancii Mondiale care s-au desfasurat in weekend la Washington, au fost atat de pesimisti in ceea ce priveste criza datoriilor de stat din zona euro incat au comparat riscurile de contagiune din pietele financiare cu falimentul Lehman Brothers din 2008.

"Expunerea financiara directa din sistemul bancar european este gestionabila. Care este impactul indirect? Veti avea un soc pe partea de cerere. Realitatea este ca ar trebui sa ne asteptam cu totii la un impact in privnita Produsului Intern Brut daca vom avea un soc pe partea de cerere care va afecta mediul de afaceri", a declarat la Washington directorul general al Citigroup, Vikram Pandit.

Principalul motiv de ingrijorare al bancherilor este ca, daca Grecia va intra in default (incapacitate de plata) pe datoria de stat de 340 miliarde euro, situatia va declansa o vanzare generalizata de datorii din zona euro, cauzand o criza financiara mult mai larga.

"Perspectivele sunt foarte pesimiste. Pentru asta trebuie sa ne pregatim (default-ul Greciei - n.r.). Nu cred ca este cel mai probabil scenariu, dar trebuie sa fim pregatiti", a aratat un alt bancher din cadrul unui grup financiar international.

Presedintele asociatiei bancare germane BdB, Andreas Schmitz, a afirmat ca o "insolventa izolata" a Greciei ar putea fi gestionata si depasita, chiar daca bancile vor inregistra deprecieri ale activelor mai ridicate decat provizioanele de 21% din expunerea pe Grecia constituite in prezent.

"Insa daca un val de falimente ar matura Europa, situatia arata diferit. Multe banci vor fi in pericol, si nu numai cele europene", a declarat Schmitz pentru Reuters.

Liderii europeni si FMI au convenit in luna iulie cel de-al doilea acord de finantare externa destinat Greciei, valabil pana in 2014. Una dintre principalele conditii ale acordului a fost participarea in premiera a creditorilor privati la initiativa. Astfel, detinatorii privati de obligatiuni elene au acceptat o pierdere de 21% din expunerea pe Grecia.

Bancherii estimeaza ca s-ar putea confrunta cu pierderi de 60-80% pe detinerile de obligatiuni grecesti in cazul intrarii Greciei in default.
Confruntate cu aceasta perspectiva, bancile au aratat ca sunt dispuse sa renegocieze un acord mai favorabil Greciei fata de pierderea de 21% deja acceptata pe expunere in cadrul acordului din iulie, pentru a reduce riscul falimentului de stat.

Pe de alta parte, FMI este mai ingrijorat de contagiunea globala.

Tensiunile de pe pietele financiare sunt in crestere, iar bancile europene gasesc tot mai dificil finantare pe termen scurt.

Costul tranzactiilor credit default swap de pe piata interbancara din zona euro s-au dublat, la circa 3 puncte procentuale in medie, iar actiunile bancilor europene s-au prabusit cu aproape 30% de la inceputul lunii august.

1. Credeti ca, prin contagiune, Romania va suferi mai mult din cauza unui faliment al Greciei decat momentul Lehman Brothers? (noiembrie 2008)




FMI estimeaza ca aceste probleme au crescut expunerea bancilor europene cu 300 miliarde euro si recomanda institutiilor de credite sa-si consolideze rezervele de capital si liderilor UE sa fie pregatiti cu masuri extraodrinare pentru a preveni contagiunea pe pietele financiare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri