Ministrii Finantelor din zona euro au anuntat, pe ultima suta de metri, ca nu vor lasa banca franco – belgiana Dexia sa intre in faliment. Evitarea unui colaps, fara indoiala similar celor petrecute in SUA cu trei ani in urma, nu elimina insa vechile probleme ale UE legate de evaluarea realista a riscurilor din sistemul financiar.
Cu doar trei luni in urma, in iulie, Autoritatea Bancara Europeana (ABE) a publicat rezultatele testelor de stres care vizau 90 de banci din 21 de tari membre ale Uniunii Europene, acoperind aproximativ 65% din aceasta industrie.

Opt au picat testul iar alte 16 au trecut la limita, cu rate ale fondurilor proprii de nivel 1 (core tier 1 one capital ratios) cuprins intre 5 si 6%, noteaza The Guardian.

In mod normal s-ar presupune ca Dexia, banca aflata in centrul atentiei intregului continent si ale carei actiuni au „maltratate” de catre investitori (scaderile au ajuns marti si la 40%), a fost inclusa intr-una dintre categoriile periculoase, rezultate in urma testelor de stres. Nu a fost insa asa, ABE afirmand la acea data ca Dexia „nu are nevoie de capital suplimentar”.

La cateva luni distanta pietele considera ca banca are probleme mari, neputand sa atraga capital din cauza ca investitorii sunt ingrijorati ca aceasta nu va putea sa suporte pierderi estimate la 3,4 miliarde euro, ce ar rezulta din expunerea pe titlurile de stat grecesti.

In acest context, Franta si Belgia au fost practic obligate sa isi confirme sprijinul pentru Dexia.

1. Considerati ca testele de stres ale bancilor Europene sunt utile?

2. Credeti ca bancile europene cu probleme financiare ar trebui sa fie salvate sau lasate sa cada?

3. Credeti ca Dexia ar intra in faliment fara ajutorul guvernelor din Franta si Belgia?

4. Este recapitalizarea fortata a bancilor europene o solutie pentru criza actuala?




Astfel, testele de stres isi dovedesc inca o data inutilitatea, de data aceasta chiar mai repede decat in 2010, atunci cand bancile irlandeze au primit ok-ul, doar pentru ca peste patru luni sa fie salvate de la faliment de catre autoritati.

In iulie, seful ABE, Andrea Enria, a trebuit sa raspunda investitorilor nemultumiti de faptul ca scenariul de baza al testelor de stres nu a inclus si obligatiunile detinute de catre banci.

Tot atunci, Enria a declarat ca nu vor fi organizate teste de stres de urgenta in cazul in care un faliment ar avea loc inainte de 2012, moment in care vor fi realizate noi teste.

Investitori precum Robert Talbut, director de investitii in cadrul Royal London Asset Management, considera ca solutia la problemele Europei este ca bancile de pe continent sa fie fortate sa se recapitalizeze – indiferent de cat de puternice vor fi protestele acestora.

Masura s-ar putea dovedi una costisitoare pentru europeni, insa pentru unii aceasta este singuira metoda prin care increderea in banci poate sa fie refacuta.

Bursa americana, prin indicele Dow Jones, a urcat cu 2,8% in doar 40 de minute cu o noapte in urma, dupa ce au aparut primele zvonuri cu privire la recapitalizarea bancilor. Este aceasta doavada de care liderii au nevoie pentru a lua, in sfarsit, decizia de a impune o recapitalizare?

Sursa imagine:
bitterwallet.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri