OPEC a redus estimarea privind cererea mondiala de petrol pentru a patra luna consecutiv, din cauza incetinirii cresterii economice in tarile dezvoltate si a eforturilor Chinei si Indiei de a limita consumul de carburanti, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
"Problemele economice isi pun amprenta pe cererea de petrol la nivel global. Incetinirea avansului in Statele Unite, somajul ridicat si incertitudinile percepute de consumatori au afectat cererea de petrol in SUA", se arata in raportul lunar al OPEC.

In mod similar, problema datoriilor tarilor din zona euro a facut ca economiile din Uniunea Europeana sa piarda din cresterea estimata pentru acest an, potrivit organizatiei statelor exportatoare de petrol.

OPEC a redus estimarea referitoare la cresterea cererii de petrol din acest an cu 180.000 de barili pe zi, cantitate suficienta pentru aprovizionarea unei rafinarii de dimensiuni medii.

Organizatia se asteapta la o cresterii a cererii cu 880.000 de barili pe zi, la 87,81 milioane de barili pe zi.

Este pentru prima oara in acest an cand OPEC a revizuit estimarea de crestere a cererii la sub un milion de barili pe zi.

Pentru anul viitor, organizatia anticipeaza un avans al cererii de 1,19 milioane barili pe zi, cu 70.000 de barili pe zi sub estimarea din septembrie.
In privinta principalelor riscuri economice, OPEC apreciaza ca default-ul (incetarea de plati) este cel mai probabil scenariu pentru Grecia si nu mai poate fi exclus.

Potrivit organizatiei, cererea de petrol din Europa va stagna anul viitor.

"Incertitudinile tot mai mari referitoare la problema datoriilor din zona euro si incetinirea substantiala a avansului economic in SUA au marit semnificativ riscul unei contractii sau decelerari a cresterii productiei mondiale", avertizeaza raportul.

Amplificarea temerilor legate de criza datoriilor suverane din Europa si incetinirea dezvoltarii la nivel mondial au impact asupra pretului petrolului, care este tranzactionat marti in jurul a 108,5 dolari pe baril, cu aproximativ 19 dolari sub un maxim al anului atins in aprilie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri