Potrivit unui articol publicat ieri de catre cotidianul francez Le Figaro, care citeaza studiile efectuate in ultima vreme de catre mai multe institutii de cercetare economica europene si nord-americane, extinderea din 2004 s-a tradus pentru tarile central si est-europene printr-o crestere puternica a Produsului Intern Brut (PIB), printr-un avans semnificativ al veniturilor - in special in agricultura - si al productivitatii. Motivatia acestei evolutii rezida, in principal, in cresterea puternica a Investitiilor Straine Directe (ISD) in ultimii doi ani de zile in aceste regiuni si in sprijinul financiar oferit de catre Bruxelles.

Astfel, remarca ziarul francez, PIB-ul tarilor fost comuniste, care au aderat la Uniunea Europeana in martie 2004, a crescut cu aproape 4% in 2005, o valoare de doua ori mai mare decat media europeana. In acelasi timp venitul agricultorilor, pe seama fondurilor comunitare, a cunoscut o explozie de aproape 75%. Dar afluxul capitalurilor private a fost cel care a "incoronat" cu adevarat integrarea in UE. Doi ani la rand cresterea ISD a fost de aproape 70%, in conditiile in care in 2004 acestea au inregistrat o scadere de 40 de procente la "vechii" membri, iar in China, principalul concurent al Europei de Est la atragerea investitiilor straine, cresterea a fost de numai 13%.

Asa se face ca Europa Centrala a atras in 2004 aproape o treime din implantarile internationale la nivel european, adica mult mai mult decat au reusit sa faca Franta, Germania, Spania si Belgia la un loc, se arata in editia pe 2005 a Barometrului Ernst&Young privind atractivitatea economica. Toate aceste transferuri de capital si de tehnologie nu au facut decat sa sustina o crestere record a productivitatii in 2005 in "noua Europa", indica un alt studiu al revistei Executiveaction. "Rata de crestere a productivitatii a crescut in medie in noile state membre ale UE de la 4,1% in 2004 la 6,2% in 2005", se arata in studiul revistei nord-americane Executiveaction. Explozia cea mai puternica la capitolul productivitate s-a inregistrat in Polonia, care, cu o crestere de 7,7%, a reusit sa depaseasca pana si Coreea de Sud.

In concurenta cu China

Cu toate ca la capitolul exporturi noii membri ai UE nu par sa stea prea bine, faptul ca, per ansamblu, cresterea pe 2005 a Uniunii a fost asigurata de catre acestia si ca Republica Ceha a inregistrat in 2005 un excedent comercial, pentru prima data de la dobandirea independentei din 1993, poate fi interpretat ca un semn ca situatia acestora se amelioreaza. "Din acest moment Europa Centrala si de Est se afirma ca un concurent cu preturi mici pentru China", asigura cabinetul Ernst&Young.

"Doua treimi din cresterea productiei industriale germane provine, inca din anii '90, din delocalizarile catre Est", remarca si Hans-Herner Sinn, directorul celebrului institut german Ifo. De altfel, cea mai puternica economie a Europei nu a cunoscut pe teritoriul sau decat o crestere de 0,9% a productivitatii, fapt ce explica si dificultatile intampinate in absorbirea somajului.

Problemele sociale

"Noii tigri ai Europei", dupa cum sunt numite tarile emergente din UE de catre studiile citate de Le Figaro, trebuie sa ramana increzatori in viitorul economic. Productivitatea si investitiile straine directe isi vor continua ritmul ascendent, Produsul Intern Brut va creste si el intr-un ritm la fel de puternic si la fel si veniturile.

Dincolo de progresul acestor domenii vor ramane insa, uneori chiar paradoxal, grave probleme sociale. Astfel, in ciuda tuturor indicilor favorabili, somajul la nivelul celor opt state fost sovietice stagneaza in jurul la 14,5% inca din 2004, motiv pentru care se poate spune ca evolutia pozitiva a economiilor nu s-a tradus si in sectorul muncii sau al salariilor. In acest context, cresterea cheltuielilor publice din tarile estice nu s-a datorat cresterii productivitatii, a salariilor sau scaderii somajului, ci numai creditelor bancare. Acestea au fost singurele care au sustinut o putere de cumparare relativ ridicata in Est.

In asemenea conditii insa, avertizeaza rapoartele citate de Le Figaro, bunastarea sociala in centrul si estul Europei se va ameliora extrem de lent, mult mai lent decat va creste neincrederea in institutiile Uniunii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri