Evocata de mai multi ani, in discutii neoficiale, ideea crearii unei zone comerciale unificate in Balcani a devenit, de curand, o propunere oficiala a Comisiei Europene, informeaza publicatia francofona "Courrier des Balkans". In prezent, sunt in vigoare numeroase acorduri bilaterale cu privire la liberul schimb de marfuri intre tarile din Balcanii de Vest. Sunt, se pare, aproximativ 30, dar ele ar trebui inlocuite cu un acord unic privind crearea unei zone unificate de liber schimb, declara recent, la Bruxelles, Olli Rehn, comisarul european pentru Extinderea UE. Ideea unui astfel de acord a fost enuntata de mai multa vreme in cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est. Marele ei aparator este fostul premier suedez Carl Bild, caruia recent i s-a alaturat Erhard Busek, coordonatorul Pactului, iar de curand, presedintia austriaca a Uniunii.

Este cumva un substitut al aderarii la UE?

Ideea unei zone balcanice de liber schimb, reaminteste "Courrier des Balkans", dateaza din 1999. Croatia i s-a opus, insa, din primul moment, de teama ca opinia publica croata ar putea-o lua drept o noua integrare balcanica. In acest moment, UE cere inlocuirea acordurilor bilaterale de liber schimb printr-un acord unic. Un document in acest sens, publicat la 27 ianuarie de Comisia Europeana, preciza ca la reuniunea ministrilor europeni ai Comertului, ce a avut loc in luna iunie 2005, la Sofia, tarile sud-est europene au declansat deja discutiile privind o posibila integrare a acordurilor bilaterale intr-un document unic, ce ar trebui semnat la mijlocul acestui an, pentru a intra in vigoare in 2007.

Boris Vujcic, viceguvernatorul Bancii Nationale Croate, insista asupra separarii chestiunii dezvoltarii comertului de cea a crearii unui nou acord unic. In opinia sa, cresterea comertului din regiune demonstreaza ca actualul cadru stimuleaza dezvoltarea liberului schimb. Cele 31 de acorduri bilaterale de liber schimb semnate in regiune au dus la o crestere anuala, in unele cazuri, de 50 la suta a schimburilor, in special in cazul Croatiei, si al Serbiei-Muntenegru. Olli Rehn considera insa ca dezvoltarea schimburilor comerciale ar fi si mai mare daca ar exista un acord unic.

Potrivit lui Vujcic, un astfel de acord va stimula cresterea comertului interregional, dar si a celui din zona Balcanilor si UE. La intrebarea cum vor putea fi convinsi cetatenii croati ca acest gen de zona balcanica UE nu este de fapt un substitut pe termen mediu al aderarii la UE, Olli Rehn a precizat ca acest concept nu trebuie perceput ca o alternativa ("or, or"). O data aderati la UE, dupa indeplinirea tuturor criteriilor necesare, a adaugat el, Croatia va face parte din piata unica a UE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri