Bancile germane au cerut ministrului de Finante, Wolfgang Schaeuble, sa opreasca Autoritatea Bancara Europeana (EBA) sa aplice standardul strict Basel III la evaluarea soliditatii capitalului, pentru a nu exacerba criza bancara din Europa, transmite Reuters, preluat de Mediafax.
Normele Basel III prevad ca din 2013 rata capitalului de rang I (Tier1), care masoara soliditatea capitalului, sa ajunga la 7% pana in 2019.

"Folosirea unei definitii artificial de stricte a capitalului, pentru eliminarea unei presupuse vulnerabilitati a sectorului financiar, nu poate fi in interesul stabilizarii pietelor financiare", se arata intr-o scrisoare semnata de sefii marilor asociatii bancare din Germania.

Bancheri care reprezinta toate categoriile de banci din Germania, inclusiv Deutsche Bank si Commerzbank, au trimis scrisoarea ministrului de Finante.

Sefii bancilor sustin ca propunerile de a masura soliditatea capitalului cu standarde care nu vor intra in vigoare pana in 2019 nu sunt potrivite pentru a da o imagine realista a sanatatii sectorului financiar.

"Testele de stres ale EBA nu trebuie sa depaseasca masura in actualul mediu tensionat, sau sa foloseasca scenarii de stres prea zeloase, care supradimensioneaza riscurile reale", potrivit scrisorii.

Bancile ar trebui sa aiba timp suficient pentru a asigura necesarul individual de capital, inainte de a fi luata in calcul o interventie a statului, se arata in text.

In plus, Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (EFSF) ar trebui sa reprezinte doar o solutie de ultima instanta pentru majorarea capitalului unei banci, dupa epuizarea tuturor celorlalte solutii.

Copii ale scrisorii au fost trimise sefului bancii centrale germane, Jens Weidmann, si presedintelui autoritatii de reglementare a pietei financiare, BaFin.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri