Criza din zona euro va domina summit-ul ministrilor de Finante si a sefilor de banci centrale din statele G20 organizat vineri si sambata la Paris, in timp ce retrogradarea recenta a Spaniei va sublinia riscurile asupra unor economii mai mari decat Grecia, transmite Mediafax.
Oficialii francezi si germani incearca sa ofere substanta unui plan de rezolvare a crizei din zona euro la timp pentru o reuniune a Uniunii Europene la 23 octombrie, iar discutii paralele vizeaza necesitatea de a oferi Fondului Monetar International o forta financiara mai mare.

Ministrul de Finante din Africa de Sud, Pravin Gordhan, a declarat ca Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara nu dispune de instrumentele necesare pentru a face fata unei inrautatiri a crizei din zona euro.

"Resursele disponibile prin aceasta facilitate si FMI nu sunt suficiente daca se extinde criza", a spus Gordhan.

Temerile privind impactul asupra sistemului financiar a unei intrari in incetare de plati a Greciei, si posibil a altor state din zona euro, au cauzat o volatilitate ridicata pe burse de la sfarsitul lunii iulie, iar un indice global al pietelor de capital a inregistrat o scadere de 17% fata maximul acestui an, consemnat in martie.

Subliniind provocarile pe care le au de infruntat liderii europeni, Standard & Poor's a retrogradat ratingul pentru credite pe termen lung al Spaniei, invocand somajul ridicat, accesul mai dificil la credite si indatorarea ridicata din sectorul privat.

"Aceasta intalnire are loc in contextul in care prioritatea absoluta pentru succes a G20 este de a gasi elementele pentu stabilitatea zonei euro", a afirmat o sursa din Ministerul de Finante de la Paris.

Din cauza epuizarii rabdarii, exista asteptari ca Ministrii de Finante din afara zonei euro sa-si exprime foarte clar nemultumirile.

"Intalnirea este o etapa importanta pentru pregatirea reuniunii liderilor tarilor G20 pe 3/4 noiembrie la Cannes si o oportunitate pretioasa de a pune presiune pe zona euro", a afirmat un oficial membru al delegatiei unui stat din exteriorul zonei euro.

Spre deosebire de 2009, cand G20 a lansat un program de masuri de stimulare pentru a scoate economia globala din criza, restul statelor sunt enervate de raspunsul lent al Europei la criza, in timp ce SUA si China "se dueleaza" in privinta cursului yuanului, noteaza Reuters.

Un plan de criza franco-german va cere, probabil, bancilor, sa accepte pierderi pe datoria Greciei peste nivelul de 21% stabilit intr-un plan de sprijin pentru Atena convenit in iulie.

Planul ar trebui sa puna si bazele unui sistem de recapitalizare a sistemului bancar si sa ofere modalitati de a creste capacitatea financiara a Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara.

Ministrul nipon de Finante, Jun Azumi, a declarat ca va impartasi omologilor sai la reuniunea G20 "experienta amara" a Japoniei din anii '90, cand nu a reusit sa stopeze criza din sistemul bancar, din cauza masurilor tardive si insuficiente.

Fondul european are resursele necesare pentru a face fata salvarii Greciei, Irlandei si Portugaliei, dar ar fi coplesit daca ar fi nevoie de sprijinirea unor tari mari, precum Italia sau Spania, aflate sub presiune pe pietele financiare.

"Observam riscuri ridicate pentru perspectivele de crestere in cazul Spaniei, din cauza somajului, accesului mai dificil la finantare, nivelului inca ridicat al indatorarii in sectorul privat si a probabilitatii ridicate pentru o incetinire a principalilor parteneri comerciali ai Spaniei", a avertizat S&P.

Cea mai eficienta metoda ar fi transformarea facilitatii europene intr-o banca, pentru a putea utiliza resursele Banci Centrale Europene (BCE). Atat Germania, cat si BCE se opun.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri