Comisia Europeana (CE) a perchezitionat birouri ale mai multor banci mari, intre care si Deutsche Bank, parte a unei investigatii a executivului european pentru a stabili daca a fost manipulata rata Euribor, referinta pe piata interbancara pentru creditele in euro, transmite Reuters, citat de Mediafax.
CE a confirmat ca a confiscat documente de la institutii active pe segmentul produselor derivate ce au legatura cu dobanda Euribor, din cauza temerilor ca ar fi incalcat reglementarile antitrust ale Uniunii Europene.

Comisia nu a nominalizat companiile sau statele unde au avut loc raidurile.O sursa apropiata situatiei a declarat, insa, pentru Reuters, ca cea mai mare banca din Germania a fost vizata in ancheta CE. Deutsche Bank a refuzat sa comenteze.

Rata Euribor, stabilita de 44 de banci, este folosita la calculul dobanzii pentru imprumuturi si alte tipuri de datorii in valoare de mii de miliarde de euro, noteaza Reuters.

Perchezitiile derulate de Comisie marcheaza o escaladare a investigatiilor derulate de autoritatile de reglementare in Statele Unite, Europa si Japonia privind o posibila manipulare a ratei Libor (London Interbank Offered Rate) de pe piata interbancara londoneza in timpul crizei financiare.

Euribor EBF, grupul nonprofit din Bruxelles care opereaza rata Euribor, a anuntat ca va furniza date autoritatilor si a insistat ca ar fi imposibil pentru banci sa manipuleze dobanda din cauza numarului mare de institutii financiare implicate.

Organizatie nonprofit infiintata sub legislatie belgiana, Euribor-EBF a fost fondata in 1999, odata cu lansarea EURO si are sediul la Bruxelles. Membrii sai sunt asociatiile bancare nationale din statele UE care sunt si parte a zonei euro si a Euro-sistemului.

Dobanda Euribor este stabilita de 44 de banci, cu cea mai mare prezenta pe piatele monetare din zona euro. Printre acestea se regasesc BNP - Paribas, Deutsche Bank, Santander, Société Générale, Intesa Sanpaolo, UniCredit, Crédit Agricole, Commerzbank, Bank of Tokyo - Mitsubishi, Citibank, J.P. Morgan, ING Bank, Erste Bank, Raiffeisen sau National Bank of Greece.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri