Tot mai multi greci isi amaneteaza bunuri din cauza crizei financiare, iar fenomenul a luat amploare extinzandu-se de la bijuterii la iahturi si masini, pe care proprietarii au putine sanse sa le mai rascumpere si care sunt vandute in tari precum Germania, potrivit cotidianului elen Kathimerini.
O privire rapida pe un site de socializare scoate la iveala "povestile amare" ale grecilor care au fost nevoiti sa-si vanda bijuterii pentru a face rost de bani pentru plata facturilor si altor cheltuieli, informeaza Mediafax.

"M-am intalnit cu un prieten somer si l-am intrebat cum se descurca. «Mi-am vandut cruciulita de la botez si acum ma descurc»", este una dintre relatarile de pe Twitter.

Dezvoltarea afacerii amaneturilor din Grecia a inceput anul trecut, odata cu declansarea crizei datoriilor, insa schimbarile au fost destul de mari in ultimul an.

"La inceputul crizei, oamenii isi amanetau bunurile cu speranta ca le vor recupera mai tarziu. Acum, insa, nu mai cred ca vor face rost de bani pentru a le rascumpara", a spus proprietarul unui amanet.

In contextul numarului tot mai mare de greci care vor sa amaneteze bunuri, piata se dezvolta, noteaza Kathimerini, zeci de noi magazine fiind deschise in intreaga tara. Pe multe din arterele comerciale ale marilor orase, singurele magazine carora afacerile le merg bine sunt amaneturile.

"In urma cu doi ani, in zona erau cinci amaneturi, iar acum sunt 25", a spus proprietarul unui astfel de magazin din Piata Syntagma, in centrul Atenei.

Grecii au ajuns sa amaneteze masini de lux, barci sau chiar camioane in incercarea de a face rost de bani.

Majoritatea celor care amaneteaza astfel de bunuri nu le mai pot intretine, iar banii obtinuti sunt folositi pentru plata de ipoteci, impozite sau contributii a asigurari sociale.

Pentru circa 10% din clientii firmei de amanet Auto Credit, despartirea de bunuri este definitiva, intrucat nu mai pot face rost de bani pentru a le recupera.

Auto Credit, cu activitati si in alte domenii, a inceput chiar vanzarea de masini in Germania. Compania are in prezent 60 de masini, 30 de iahturi si peste 15 camioane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri