Raiffeisen Zentralbank Osterreich (RZB) are nevoie de 1,9 miliarde de euro pentru a respecta pragul de adecvare a capitalului de 9%, insa grupul considera excesiva suma calculata de Autoritatea Bancara Europeana (ABE), in timp ce pentru Volksbank necesarul este de 972 milioane de euro.
"Necesarul de capital determinat de ABE pare a fi excesiv, inclusiv in comparatie cu banci din tari asupra carora impactul (crizei datoriilor - n.r.) este mai puternic, precum Germania sau Franta. Bancile austriece ar avea un deficit de 2,9 miliarde de euro, in timp ce pentru Franta şi Germania cifrele sunt de 8,8 miliarde de euro, respectiv 5,2 miliarde de euro", se arata intr-un comunicat al grupului RZB, informeaza Mediafax.

Erste a anuntat un necesar de capital de 59 de milioane de euro pentru a respecta pragul de 9%.

RZB este institutia centrala a Raiffeisen Banking Group Austria, precum şi compania holding a RZB Group, care include Raiffeisen Bank International, prezenta şi in Romania.

Grupul nu are expunere pe datoria suverana a Greciei sau Irlandei şi doar o expunere redusa in Italia, Spania şi Portugalia. In plus, ABE nu a luat in calcul capital de 1 miliard de euro plasat de RZB la investitori privati. Banca va lua toate masurile pentru a asigura respectarea noilor conditii şi nu estimeaza, in prezent, ca va avea nevoie de sprijin din partea statului, se arata in comunicat.

Pentru Volksbank, ABE a stabilit un necesar de 972 milioane de euro pentru a ajunge la o rata de adecvare a capitalului de 9%, insa suma nu este finala, intrucat nu au fost luate in calcul efetele unui proces de restructurare asupra capitalului, se arata intr-un comunicat al Volksbank.

Grupul austriac a vandut divizia Volksbank International, activa in Europa Centrala şi de Est, bancii ruseşti Sberbank, iar tranzactia a fost finalizata la inceputul lunii septembrie. Acordul nu a inclus şi operatiunile din Romania, care au ramas sub controlul grupului Volksbank.

Potrivit Autoritatii Bancare Europene, 70 de banci europene, care au fost incluse in testele de stres din iulie, trebuie sa-şi majoreze rata de adecvare a capitalului pentru a ajunge la un nivel de 9% pana la jumatatea anului urmator. Bancile ar avea nevoie in total de fonduri de 106 miliarde de euro. La testele de stres derulate in iunie, autoritatea europeana a folosit o rata minima de adecvare a capitalului de 5%. Totodata, potivit reglementarilor internationale Basel III, bancile ar trebui sa ajunga la un nivel de 7% pana in 2019.

Totodata, dintre bancile prezente in Romania pentru care au fost anuntate date, Societe Generale are nevoie de 3,3 miliarde de euro pentru a ajunge la pragul de 9% stabilit pentru rata de adecvare a capitalului de catre liderii europeni, in timp ce banca portugheza Millennium BCP are un deficit de 2,36 miliarde de euro.

Liderii statelor din zona euro au convenit la Bruxelles creşterea fondului de urgenta al zonei euro la 1.000 miliarde euro, reducerea datoriilor Greciei cu 100 miliarde euro si recapitalizarea bancilor cu 106 miliarde euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri