Pietele financiare din intreaga lume au fost coplesite de optimism joi, dupa ce oficialii UE au anuntat ca vor sa reduca la jumatate datoria publica pe care Grecia o avea de platit bancilor private. O analiza mai atenta a deciziei arata insa ca lucrurile nu sunt chiar atat de roz.

Daca masura este acceptata „reducerea cu 50% a datoriilor Greciei catre detinatorii privati de obligatiuni va fi vazuta de agentie ca un default. Acordul este un pas necesar pentru a repune finantele publice ale Greciei pe calea cea buna”, se mentioneaza intr-un raport al Fitch, citat de Bloomberg.

Disputa pe aceasta tema porneste si de la CDS-uri (credit default swaps). Acestea functioneaza ca asigurari care portejeaza investitorii de un default al unui anumit instrument financiar. Cand o tara ca Grecia intra in faliment, „asigurarile” de tip CDS ar trebui sa le fie platite celor care le cumparasera.
In noaptea de miercuri, liderii UE au ajuns la o intelegere cu bancherii prin care sectorul privat accepta pierderea sau reducerea cu 50% a valorii bondurilor grecesti. Anumite persoane ar putea sa creada ca in aceasta situatie CDS-urile importiva default-ului ar trebui sa fie platite.

Totusi insa, liderii UE spun ca intelegerea cu detiantorii de obligatiuni este una „voluntara”, motiv pentru Grecia nu a intrat in default. International Swaps & Derivatives Association (ISDA) urmeaza sa ia o decizie finala cu privire la cat de voluntara a fost intelegerea.

Intelegerea a fost acceptata de banci voluntar... cu pistolul la tampla”, a declarat, pentru publicatia International Business Times, Peter Boockvar, equity strategist la compania financiara Miller Tabak.

Citeste si:

Acesta a mai adaugat ca daca ISDA decide in favoarea autoritatilor din zona euro, „transforma piata CDS-urilor care acopera riscul de neplata al obligatiuni de stat intr-o mare gluma, piata propriu-zisa urmand sa fie distrusa”.

Si un editorialist al cotidianului american Washington Post considera ca Grecia a dat faliment, desi nimeni nu recunoaste acest lucru.

Robert Samuelson scrie ca Europa a sters 100 de miliarde euro din datoria Greciei, planul de salvare fiind conceput pentru a incerca sa se evite situatii similare in Italia, Spania si Portugalia.

Si o parte din brokerii romani remarcau joi ca planul de salvare a Greciei se aseamana mai mult unui default.

UE se lauda cu solutii, bursele au cresteri record. Deschidem sampania?

UE se lauda cu solutii, bursele au cresteri record. Deschidem...

Personal eu vad decizia de reducere a datoriilor Greciei cu 50% ca un default controlat, chiar daca liderii UE nu o numesc asa. Pentru moment aceste decizii au venit ca un semnal de incredere pentru investitori”, declara, joi, Mihai Muresian, directorul de tranzactionare al societatii de intermediere Intercapital Invest.