Randamentul obligatiunilor italiene a urcat luni aproape de nivelul lunii august, cand Banca Centrala Europeana (BCE) a intervenit pentru sustinerea pietelor datoriilor, ceea ce indica noi temeri ca problemele celei de-a treia mari economii din zona euro pot pune in pericol intreaga regiune.
Cu Italia aflata acum in centrul crizei datoriilor din zona euro, randamentul obligatiunilor pe termen de zece ani a urcat la 6,1%, de la 5,9% saptamana trecuta, sporind presiunile asupra guvernului condus de Silvio Berlusconi, criticat pentru strategia economica, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Nivelul randamentului este aproape de cel atins in august, cand BCE a reluat programul de achizitii de obligatiuni suverane, pentru a tine sub control costul imprumuturilor tarilor vulnerabile.

In conditiile in care spread-ul (diferenta) dintre costul obligatiunilor italiene si cel al obligatiunilor germane, considerate de referinta, a urcat la 4,1 puncte procentuale, liderii bancilor italiene avertizeaza ca tensiunile de pe pietele datoriilor risca sa afecteze intreaga economie.

Presedintele Intesa San Paolo, cea mai mare banca de retail din Italia, Giovanni Bazoli, a declarat intr-o conferinta la Roma ca riscul unei crize a creditelor este inevitabila, daca tensiunile de pe piata obligatiunilor suverane vor continua.

Economia Italiei este impovarata de o datorie publica echivalenta cu 120% din PIB, iar riscul declansarii unei recesiuni anul viitor este in crestere, ceea ce ar putea afecta planul guvernului de a echilibra bugetul pana in 2013.

Somajul a atins in septembrie 8,3%, cel mai ridicat nivel in aproape un an, iar inflatia este la maximul ultimilor trei ani.

Saptamana trecuta, Italia a platit un randament de 6,06% la o licitatie pentru obligatiuni pe zece ani, cel mai ridicat nivel de la introducerea euro, in urma cu peste 10 ani.

Berlusconi, implicat in patru procese separate sub acuzatia de implicare in prostitutie si evaziune fiscala, a respins toate apelurile de a demisiona, reiterand vineri ca isi va continua mandatul pana in 2013.

Au aparut insa tot mai multe speculatii ca guvernul va cadea la inceputul lui 2012, urmand sa aiba loc alegeri anticipate in primavara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri