Euforia legata de acordul european anti-criza s-a evaporat repede si ramane intrebarea daca liderii vor fi vreodata de acord asupra masurilor necesare pentru rezolvarea problemei datoriilor suverane si daca vor mai avea inca o sansa sa faca acest lucru, se arata intr-un comentariu Bloomberg.
Dupa cresterile initiale, pietele au demonstrat o lipsa de incredere in determinarea UE de a proteja guvernele solvente de problemele financiare cu care se chinuie tarile vulnerabile din zona euro, potrivit Mediafax.

Italia, a treia mare economie din zona euro, a fost nevoita saptamana trecuta sa plateasca randamente record la o emisiune de obligatiuni, iar costul datoriilor continua sa creasca.

Liderii europeni au recunoscut ca un plan credibil trebuie sa includa o revizuire ampla, in scadere, a datoriilor Greciei catre creditorii privati, recapitalizarea sistemului bancar si garantii pentru obligatiunile guvernamentale.

Dar magnitudinea masurilor este gresita, potrivit Bloomberg. Daca va fi aplicat, planul va reduce datoriile totale ale Greciei cu sub 50%, va recapitaliza bancile cu 106 miliarde de euro si va extinde capacitatea fondului de stabilitate la 1.000 de miliarde de euro.

Potrivit analistilor Bloomberg, amploarea reducerii datoriilor elene ar fi trebuit sa fie mult mai mare, iar Europa are nevoie de un fond de salvare de minim 3.000 de miliarde de euro pentru a asigura recapitalizarile si a acoperi necesarul de finantare pentru guvernele din zona euro.

Cancelarul german Angela Merkel si oficialii Bancii Centrale Europene au blocat singura optiune credibila, cea sustinuta de presedintele francez Nicolas Sarkozy, si anume un angajament al BCE de a cumpara la nevoie obligatiuni guvernamentale de ordinul miilor de miliarde de euro.

Inainte de a fi posibila o astfel de solutie, germanii si BCE vor crearea unor mecanisme care sa previna ca banca centrala sa finanteze cheltuieli iresponsabile ale guvernelor.

Presedintele BCE Jean-Claude Trichet a subliniat saptamana trecuta ca autoritatile europene au nevoie de puterea de "a lua decizii directe" privind politicile economice ale tarilor care nu respecta disciplina financiara.

Germania si BCE mizeaza pe faptul ca planurile de salvare si achizitiile ocazionale ale BCE de obligatiuni guvernamentale pot tine situatia sub control, in timp ce vor mentine presiunile pentru ca tarile mari, precum Italia, sa renunte la o parte din suveranitatea bugetara.

Acesta este un joc periculos, in opinia analistilor Bloomberg, intrucat reformele avute in vedere necesita modificarea tratatului UE, care ar putea dura ani de zile.

Intre timp, incertitudinile referitoare la viitorul Europei vor apasa economia regiunii, iar tot mai multe state mari vor fi impinse in situatia in care datoriile devin nesustenabile.

La un moment dat, investitorii vor refuza sa mai imprumute statele si bancile la orice pret si tensiunile vor depasi capacitatea BCE de a le tine sub control, iar liderii europeni trebuie sa recunoasca acest lucru inainte de a ajunge intr-o situatie fara intoarcere, se mai spune in articol.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri