Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara, fondul creat anul trecut de UE pentru sprijinirea statelor cu probleme din zona euro, a reluat o emisiune de obligatiuni de 3 miliarde euro cu maturitatea la 10 ani, retrasa saptamana trecuta din cauza turbulentelor cauzate de criza datoriilor, informeaza Mediafax.
Fondul ofera, pentru obligatiunile cu scadenta in februarie 2022, un randament cu circa 10 puncte de baza, sau 0,1 puncte procentuale, mai ridicat decat titlurile similare cu maturitatea in 2021 existente deja pe piata, adica 1,04 puncte procentuale peste rata swap, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situatiei.

Banii vor fi utilizati pentru a finanta acordul de sprijin international al Irlandei.

Fondul, cunoscut ca EFSF, a amanat pe 2 noiembrie emisiunea de obligatiuni din cauza reactiei adverse a pietelor la intentia premierului elen Giorgios Papandreou de a convoca un referendum privind acordul de urgenta de 130 miliarde euro convenit pe 27 octombrie de liderii europeni pentru salvarea Greciei.

Papandreou a renuntat rapid la aceasta idee si a acceptat duminica seara sa demisioneze pentru a facilita crearea unui guvern de uniune nationala care sa poata ratifica si implementa acordul international.

Totodata, temerile din piete privind criza datoriilor de stat continua sa se adanceasca, fiind vizata in principal situatia Italiei, unde premierul Silvio Berlusconi este pe cale sa piarda majoritatea parlamentara in timp ce dobanzile la care se imprumuta statul au crescut la niveluri record, de circa 6,4% pentru obligatiunile cu maturitatea la 10 ani.

"EFSF plateste pretul statutului de emitent relativ nou-venit, dar si pentru temerile tot mai mari privind o solutie sustenabila pentru economiile de la periferia zonei euro", comenteaza un analist european.

Fondul, cu sediul la Luxembourg si rating de credit triplu A la toate cele trei mari agentii, a emis deja obligatiuni in valoare totala de 13 miliarde euro in acest an.

Licitatia de luni este aranjata de Barclays Capital, Credit Agricole CIB si JPMorgan Chase.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri