Implementarea stimulilor fiscali, reducerea dobanzii cheie pana la 0% de catre Banca Centrala Europeana (BCE) si transformarea acesteia intr-o institutie de creditare la care sa se apeleze doar ca ultima solutie – acestea sunt masurile care trebuie sa fie luate pentru a se evita un dezastru in zona euro, scrie economistul Nouriel Roubini intr-un editorial publicat de Financial Times.
“Italia este in prezent prea mare ca sa fie lasata sa cada, insa la fel de adevarat este si faptul ca este o tara prea mare pentru a putea fi salvata. Aceasta situatie ar putea sa duca la o restructurare fortata a datoriei publice de 1,9 mld. euro”, spune Roubini.

Economistul considera ca nici macar restructurarea datoriei – mutare care ar aduce pierderi semnificative creditorilor – nu va readuce crestere si competitivitatea in Italia.

„Daca nu poti sa devalorizezi, sau sa cresti, sau sa ai o deflatie pana la o depreciere reala, singura optiune ramasa este sa renunti la euro si sa te intorci la moneda nationala”, spune Nouriel Roubini.


Zona euro poate ar putea sa faca fata la restructurarea datoriilor sau chiar iesirea din uniunea monetara a unor tari mici precum Grecia sau Portugalia. Iesirea sau restructurarea datoriilor Italiei sau a Spaniei din zona euro ar destrama insa uniunea, considera Roubini.

„Din pacate, acest accident care asteapta sa se intample devine tot mai probabil”, concluzioneaza economistul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri