„Asa se termina drumul euro – nu cu un «bang», ci cu «bunga bunga». Pana nu de mult, liderii europeni insistau ca Grecia ar putea si ar trebui sa ramana in zona euro in timp ce isi plateste datoriile complet. Acum, cand Italia este pe punctul de a se prabusi, e foarte dificil de crezut ca euro va supravietui", spune Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie, intr-un articol de opinie din The New York Times.


Alftel spus, sfarsitul monedei unice va sta sub semnul „bunga bunga”, termen folosit pentru a descrie orgiile sexuale pe care le gazduia Silvio Berlusconi, care a demisionat ieri seara de la conducerea Guvernului italian.

Krugman spune ca incercarea de a crea o moneda europeana comuna a fost una dintre acele idei care a reusit sa treaca peste orice linie ideologica. “Ea a fost intampinata cu bucurie de americanii de dreapta, dar si de britanicii de stanga, pe cand conservatorii englezi s-au opus, considerand-o un pas spre o Europa social-democratica”, afirma economistul.

Euro a fost pusa sub semnul intrebarii si de americanii liberali care s-au temut ca tarile nu vor putea sa foloseasca politicile monetare si fiscale in lupta contra recesiunii.

Acum, ca proiectul euro este pe cale sa se prabuseasca, ce ar trebui sa invatam?, scrie Krugman, argumentand ca a auzit doua idei, ambele false. Prima este ca problemele Europei reflecta, in general, esecul statelor cu o politica de protectie sociala puternica, iar a doua - criza din Europa impune o fiscalitate austera iminenta in SUA.

Cu privire la prima idee Krugman admite ca toate tarile europene ofera beneficii sociale mai generoase, dar da exemplul Suediei si al Canadei, tari recunoscute pentru asistenta sociala ridicata, care au reusit totusi sa slabeasca din puterea crizei.

Mai mult decat atat, economistul afirma ca daca ne uitam in lume, putem observa ca factorul determinant pentru dobanda-cheie nu este nivelul datoriei, ci cel al imprumuturilor in moneda proprie. Un exemplu in acest sens il reprezinta Japonia, care are datorii mai mari decat Italia, dar si Marea Britanie, ale carei perspective fiscale arata mai rau in comparatie cu cele ale Spaniei.

“Ceea ce s-a intamplat este ca, intrand in zona euro, Spania si Italia s-au redus la statutul de tari din lumea a treia care trebuie sa se imprumute in moneda altuia, cu tot cu lipsa de flexibilitate care decurge de aici”, explica Paul Krugman.

Tarile din zona euro pot face subiectul intreruperilor de capitalizare, in conditiile in care ele nu pot tipari bani, nici macar in stare de urgenta. “Iar rezultatul este ceea ce vedeti acum”, subliniaza economistul.

America, pe de alta parte, se imprumuta in dolari, motiv pentru care nu are aceeasi problema.

Krugman atrage atentia asupra esecului masurilor de austeritate peste tot unde au fost aplicate si avertizeaza sa ne ferim de acei ideologi care incearca sa transforme criza in functie de propriile agende.

“Daca ii ascultam pe acei ideologi, vom sfarsi cu totii prin a ne face propriile probleme, diferite de cele ale Europei, dar cel putin la fel se grave”, conchide economistul.

Sursa foto: Fred R. Conrad/The New York Times

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri