Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea ceda in curand presiunilor de a tipari bani pentru a stopa o agravare a crizei datoriilor suverane din zona euro, considera analistii inclusi intr-un sondaj Reuters, estimand la circa 50% probabilitatea ca BCE sa adopte o politica de masuri neconventionale, informeaza Mediafax.
Sondajul realizat in aceasta saptamana in randul a 50 de analisti pentru piata obligatiunilor, din SUA si Europa, a relevat o probabilitate de 48% ca BCE sa recurga la masuri neconventionale, cum au facut Rezerva Federala a SUA si Banca Angliei.

O astfel de decizie ar marca o schimbare controversata a actualei politici, in care achizitiile de obligatiuni sunt sterilizate prin atragerea de lichiditati din sistemul bancar.

Dintre analistii care anticipeaza astfel de masuri la BCE, majoritatea considera ca vor fi luate pana in martie.

Numai 25 din 49 de analisti se asteapta ca BCE sa-si asume un rol si mai important, devenind creditor de ultima instanta pentru statele cu probleme financiare.

Conducerea BCE a respins apelurile internationale pentru o interventie decisiva a institutiei in consolidarea zonei euro, dar volatilitatea de pe pietele obligatiunilor in ultimele saptamani a crescut presiunea pentru un rol mai important al autoritatii monetare.

"La acest moment, numai BCE are puterea de a calma tensiunea din pietele financiare pe termen scurt, in timp ce asteptam ca guvernele statelor de la periferia uniunii monetare sa aprobe reforme", a declarat Thomas Costerg de la banca Business Chartered.

Extinderea crizei datoriilor de la statele de la marginea zonei euro catre economiile mai importante a crescut presiunea pentru actiuni mai indraznete.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat vineri ca institutia contribuie la stabilitate economica in timp ce isi mentine independenta. Draghi a avertizat ca va exista un impact social si economic urias daca banca centrala si-ar pierde credibilitatea.

BCE are in desfasurare, de anul trecut, un program de achizitie de obligatiuni guvernamentale pentru a sustine costurile la care se imprumuta statele. Pana in prezent, banca a cumparat obligatiuni de 187 miliarde de euro, insa nu a dat semne ca ar accelera achizitiile chiar daca unele economii mari, precum Italia, s-au imprumutat la dobanzi mari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri