Cei mai mari actionari ai Carrefour analizeaza inlocuirea directorului general al grupului francez de retail, Lars Olofsson, au declarat surse apropiate situatiei, citate de Bloomberg.
Groupe Arnault si Colony Capital, care detin impreuna o participatie de 16,15% la Carrefour si 22,14% din drepturile de vot, ii vor da timp lui Olofsson pana la sfarsitul acestui an sa imbunatateasca performantele din Franta, cea mai mare piata a grupului, potrivit surselor, informeaza Mediafax.

Carrefour a pierdut circa o treime din capitalizarea sa de piata, ca urmare a problemelor de pe piata franceza, unde ajusteaza preturile si reorganizeaza cele mai mari magazine.

In octombrie, retailerul a redus estimarile referitoare la profit pentru a doua oara in ultimele trei luni, citand conditiile economice dificile, in special in sudul Europei.

Planul de redresare aplicat de Olofsson nu a reusit sa atraga suficienti clienti si nu rezolva problema cererii de proximitate, potrivit analistilor.

Directorul general, care luna viitoare implineste 60 de ani, ar putea pleca din functie cel mai devreme pe 31 decembrie, cand va avea dreptul la bonusuri suplimentare de retragere, dupa trei ani la cunducerea companiei, au aratat sursele.

Plecarea lui Olofsson, care a preluat si postul de presedinte al Carrefour in iunie, ar creste numarul directorilor schimbati din functie in acest an la sase.

Actiunile Carrefour au scazut cu 32% in acest an.

Olofsson s-a alaturat Carrefour in 2009, iar in septembrie 2010 a introdus un plan de 1,5 miliarde de euro pentru remodelarea celor mai mari magazine ale grupului din Europa de Vest, mizand ca un nou format cu preturi mai mici si produse sub marca proprie va stimula vanzarile si profitul pana in 2015.

De atunci, Carrefour a anticipat de cinci ori profituri mai mici, grupul incercand sa faca "prea multe si prea repede", potrivit lui Olofsson.

Planul a fost revizuit pentru intensificarea extinderea magazinelor mai mici, concentrarea pe investitiile cu preturi selective si cresterea numarului de produse sub brand propriu, a spus Olofsson la sfarsitul lui august.

Carrefour urmeaza totodata sa reduca cheltuielile de capital in Grecia si Italia.

Luna trecuta, Knight Vinke Asset Management, care detine circa 1,5% din actiunile Carrefour, a cerut separarea functiilor de presedinte si director general detinute de Oloffson, din cauza unor probleme serioase de guvernanta, si numirea unui presedinte care sa provina din interiorul companiei.

Grupul Carrefour este cel mai mare retailer european si cel de-al doilea la nivel mondial.

Prezent in 32 de tari din lume cu peste 9.500 magazine, grupul are aproximativ 471.000 de angajati.

In Romania, Carrefour opereaza 25 de hipermarketuri si 42 de supermarketuri.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri