Politicianul care incerca sa formeze un guvern in Belgia, tara care detine recordul in ceea ce priveste numarul de zile fara un executiv, si-a prezentat demisia, aducand intr-un nou impas negocierile si alimentand temerile ca situatia politica va duce la o crestere puternica a dobanzilor, scrie boston.com.

Principalele partide politice din Belgia incearca sa formeze un guvern din 13 iunie 2010, dar temerile cu privire la impasul politic de 526 de zile in care se afla tara s-au amplificat in ultima perioada, avand in vedere turbulentele din pietele financiare.

Regele Albert si presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy au cerut urgentarea negocierilor pentru ca dobanzile la care se imprumuta Belgia sa nu creasca la niveluri nesustenabile.

"Trebuie sa fim extrem de atenti si sa fim siguri ca avem un minim de stabilitate", a spus Van Rompuy pentru VRT. "Lipsa unui guvern incepe acum sa cantareasca greu".

Belgia se confrunta cu presiuni crescute din partea pietelor financiare sa reduca cheltuielile si sa mareasca taxele. Fara existenta unui guvern, investitorii sunt ingrijorati ca nu vor fi introduse reforme pe termen lung.

In ultima saptamana, ratele la care se imprumuta Belgia au ajuns la 5%, un nivel la care Spania si Italia au inceput sa aiba probleme.

Casa regala a anuntat ca va lua in considerare cererea de retragere a socialistului Elio Di Rupo, ca urmare a impasului in care au ajuns negocierile asupra bugetului din 2012.

Parlamentarii trebuie sa obtina circa 11 miliarde euro din masuri suplimentare de austeritate.

Guvernul provizoriu se angajase sa reduca deficitul bugetar la 2,8% din PIB in 2012, dar Uniunea Europeana nu este convinsa ca Belgia va reusi acest lucru, in conditiile in care prognozele CE vizeaza un deficit de 4,6%.

De asemenea, UE este ingrijorata ca raportul datorii/PIB va trece de 100% in 2013, fara reforme bugetare.

Sursa foto: Flickr.com (historic.brussels)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri