"Supercomisia"desemnata sa reduca datoria Statelor Unite a anuntat ca nu a ajuns la un acord, dupa trei luni de eforturi, adresand un semnal negativ pietelor financiare intr-un moment in care Europa se lupta, de asemenea, cu datoriile.
Presedintele american Barack Obama a acuzat republicanii de esecul lucrarilor comisiei Congresului, apreciind ca prea multi dintre ei "refuza sa asculte vocea ratiunii si a compromisului", relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Suntem profund dezamagiti ca nu am ajuns la un acord de reducere a deficitului intre cele doua parti" democrata si republicana, au declarat senatoarea democrata Patty Murray si reprezentantul republican Jeb Hensarling, intr-un comunicat comun.

"In pofida incapacitatii noastre de a rezolva divergentele simnificative din cadrul comisiei, punem capat acestui proces fiind uniti in convingerea ca criza datoriei in care a plonjat tara noastra trebuie rezolvata si ca nu putem astepta generatia viitoare ca acest lucru sa fie facut", au adaugat cei doi parlamentari.

Cei 12 membri ai acestei comisii mixte - sase republicani si tot atatia democrati - au fost desemnati sa reduca deficitul de 1.200 de miliarde de dolari si au la dispozitie pana miercuri la miezul noptii pentru a adresa recomandarile.

Intervenind la cateva minute dupa constarea esecului comisiei, Obama, asigurand ca Statele Unite nu risca sa intre in incapacitate de plata, s-a declarat hotarat sa mentina presiunea asupra alesilor si ameninta cu veto orice tentativa a Congresului de a atenua reducerile bugetare care urmeaza sa intre automat in vigoare.

Inainte de constatarea esecului, alesii au parut mai mult decat oricand divizati cu privire la mijloacele de a ajunge la o reducere a datoriei, democratii mizand pe cresterea impozitelor pentru bogati, inceapand din 2013, republicanii promovand tarieri drastice in programele sociale.

In lipsa unui acord, legea prevede punerea in aplicare automata, incepand din 2013, a reducerii cheltuielilor in valoare de 1.200 de miliarde in zece ani, repartizati in parti egale intre aparare si programele sociale.

Reducerea datoriei, care a ajuns la 15.000 de miliarde de dolari, va fi fara indoiala una dintre temele majore de discutie din campania pentru alegerile prezidentiale de anul viitor.

Presedintele Obama, candidat pentru un al doilea mandat, a avertizat deja ca in timpul propriei campanii nu va ezita sa ii critice pe republicani, a caror pozitie consta in refuzarea, indiferent de cost, a cresterii imozitelor pentru americanii cei mai instariti.

Pe termen scurt, impasul privind reducerea datoriei conjugat cu problemele economice europene ar putea transmite un semnal negativ pietelor.

"Situatia este foarte grava si, din mai multe puncte de vedere, inedita", a considerat duminica directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, avertizand impotriva unor eventuale tulburari sociale in cazul in care stagnarea economica si nivelul ridicat de somaj vor continua sa afecteze moralul pietelor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri