Moneda euo a incheiat si aceasta saptamana in scadere fata de dolar, marcand cel mai indelungat trend descendent din ultimele 18 luni, dupa ce Germania nu a reusit sa plaseze pe piata o treime din obligatiunile oferite intr-o licitatie, alimentand temerile privind criza datoriilor de stat, informeaza Mediafax.
Euro a scazut vineri, 25 noiembrie, cu 2,1%, la 1,3239 dolari, de la 1,3525 dolari la finele saptamanii anterioare, transmite Reuters. Fata de yen, moneda unica a pierdut 1,1%, la 102,91 yeni pe unitate.

Pe de alta parte, dolarul a crescut pentru prima data in ultimele trei saptamani fata de valuta japoneza, apreciindu-se cu 1,1%, la 77,73 yeni.

Vineri, moneda euro a fost afectata de retrogradarea ratingului Belgiei de catre Standard & Poor's. Guvernul belgian are programate pentru saptamana viitoare mai multe licitatii de obligatiuni, inclusiv titluri cu maturitatea la zece ani.

Italia si Franta ies de asemenea pe pietele financiare saptamana viitoare.

Italia s-a imprumutat cu 8 miliarde euro pe sase luni printr-o licitatie de obligatiuni, la dobanzi aproape duble fata de emisiunea similara din octombrie, in timp ce randamentul titlurilor cu scadenta la 10 ani a ajuns la 7,3%.

Dolarul s-a apreciat in raport cu toate valutele de referinta, dupa ce "supercomisia" pe buget din Congresul SUA si-a incheiat fara succes mandatul, esuand in tentativa de a gasi masuri de reducere a deficitului si a datoriei publice care sa satisfaca ambele partide dominante, cel Republican si cel Democrat.

Investitorii au cumparat titluri de Trezorerie SUA, randamentul de referinta coborand cu 0,05 puncte procentuale, la 1,96%. Dobanda titlurilor SUA pe zece ani a coborat astfel sub 2% pentru prima data in ultimele opt saptamani.

Dobanzile mari acceptate vineri de Italia au trimis euro la minimul ultimelor sapte saptamani fata de dolar, la doua zile dupa ce Germania, cea mai mare economie din zona euro, nu a reusit sa gaseasca inevstitori pe piata pentru 35% dintr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani prin care a incercat sa imprumute 6 miliarde euro.

Cancelarul german Angela Merkel si-a reiterat pozitia impotriva unor obligatiuni comune ale zonei euro si unui rol mai agresiv, cu atributii sporite, al Bancii Centrale Europene in combaterea crizei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri