Moody's a avertizat ca agravarea rapida a crizei datoriilor de stat din zona euro si a crizei bancare ameninta ratingul de credit al tuturor tarilor din UE, transmite Reuters, citat de Mediafax.

"Desi scenariul de baza al Moody's ramane acela ca zona euro va fi conservata fara intrari in insolventa la nivel generalizat, chiar si aceasta perspectiva relativ pozitiva are implicatii negative privind ratingul in urmatoarea perioada", se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara.

Moody's a subliniat de asemenea ca politicienii europeni ar putea fi motivati sa implementeze un plan anticriza decisiv numai dupa o noua serie de socuri, care ar putea afecta accesul la finantare pentru tot mai multe tari si ar putea impune noi programe de sprijin extern.

"O astfel de situatie ar cauza foarte probabil coborarea ratingurilor acelor tari in categoria speculativa (junk - n.r.), in urma testelor de solvabilitate care ar fi necesare si in contextul sprijinului care ar trebui oferit pentru o perioada indelungata", se spune in raport.

Riscul domina intreaga Europa

Economistul ING Tim Condon a declarat ca aprecierile Moody's nu vor lua prin surprindere pietele.

"Practic, este o chestiune acceptata general ca in Europa totul este supus riscului. Destul de multi iau in calcul un scenariu cu ruperea zonei euro", a aratat el.

Tot mai multe tari din zona euro, in frunte cu Italia, sunt atacate speculativ pe piete prin dobanzile obligatiunilor de stat, situatia ridicand tot mai multe semne de intrebare legate de capacitatea liderilor politici de a rezolva criza care a impins deja Grecia, Portugalia si Irlanda la imprumuturi externe de la FMI si Comisia Europeana.

Premierul italian Mario Monti va prezenta in urmatoarele zile masuri de austeritate menite sa consolideze finantele publice ale tarii, printre care s-ar putea numara revizuirea taxei pe locuinte.

Surse apropiate situatiei au declarat ca dialogul dintre FMI si Roma s-a intensificat, insa nu se stie inca daca Italia va avea nevoie de un
imprumut.

Reuniune de urgenta

Ministrii Finantelor din zona euro se vor reuni marti pentru a discuta detaliile proiectului de consolidare a Fondului European de Stabilitate Financiara, mecanism "de salvare" a tarilor cu probleme din zona euro.

Moody's considera ca zona euro se apropie de o rascruce, care ar putea duce la o mai stransa integrare sau la o fragmentare accentuata.

Agentia noteaza ca probabilitatea unor scenarii mai negative a crescut in ultimele saptamani, reflectand incertitudinea politica din Grecia si Italia, dar si deteriorarea perspectivelor de crestere economica a zonei euro.

"Probabilitatea intrarii mai multor state din zona euro in insolventa nu mai este neglijabila. Moody's considera ca probabilitatea de default va continua sa creasca pe masura ce criza de lichiditate continua", se arata in raport.

Astfel cresc si sansele iesirii uneia sau mai multor tari din zona euro.

"Moody's considera ca orice scenariu cu iesiri multiple, cu alte cuvinte fragmentarea euro, ar avea repercusiuni negative pentru ratingurile de credit ale tuturor tarilor din zona euro si din UE, avertizeaza agentia.

In lipsa stabilizarii conditiilor de pe piata de credit in viitorul apropiat, "se va ajunge probabil la punctul in care arhitectura generala a ratingurilor Moody's la nivelul zonei euro si probabil in alte parti, in interiorul UE, va trebui revizuita".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri