Economia Poloniei a inregistrat o crestere anuala peste asteptari, de 4,2%, in trimestrul al treilea, sustinuta de avansul puternic al investitiilor si cererea de consum solida, insa acest ritm ar putea incetini, scrie Reuters, din cauza crizei din zona euro.
Analistii estimau un avans de 4% pentru trimestrul trei. In trimestrul al doilea, cea mai mare economie din estul Uniunii Europene a avut o crestere economica anuala de 4,3%, potrivit datelor biroului de statistica, informeaza Mediafax.

"Avand in vedere ce se intampla in Europa, economia Poloniei este intr-o forma excelenta", a declarat guvernatorul bancii centrale, Marek Belka, pentru postul TVN CNBC.

Datele arata ca economia Poloniei ar trebui sa urce cu circa 4% pe ansamblul acestui an, estimeaza economistii, dar va incetini anul urmator din cauza crizei din zona euro, care a impins zlotul la minimul ultimelor 29 de luni si a complicat lupta bancii centrale impotriva inflatiei.

"Volatilitatea zlotului complica foarte multe probleme. Complica lupta bancii centrale impotriva inflatiei, dar zlotul mai slab limiteaza tendintele de crestere a costurilor cu forta de munca. Creste competitivitatea internationala a Poloniei", a spus Belka.

Sprijinul zlotului mai slab pentru exportatori a avut o contributie cheie la evitarea recesiunii de catre Polonia in criza din 2008-2009, cand a fost singura tara din UE care a ramas pe crestere.

Rezistenta cererii din partea celor aproape 40 de milioane de consumatori a reprezentat, de asemenea, un factor cheie, insa impactul pozitiv al acesteia s-ar putea diminua in viitor din cauza planurilor gvernului de a reduce deficiul bugetar.

Guvernul Poloniei ia in calcul o crestere de 2,5% pentru anul urmator.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri