Liderii coalitiei care sustine guvernul condus de cancelarul Angela Merkel au stabilit, joi, ca opozitia Germaniei la propunerea de introducere de obligatiuni comune pentru zona euro nu este negociabila, a declarat ministrul Economiei, Philipp Roesler, citat de Reuters.
Roesler, care conduce Partidul Democratii Liberi, a spus reporterilor ca a discutat cu Merkel si Horst Seehofer, lider al Uniunii Crestin Democrate, si ca sunt uniti in respingerea categorica a obligatiunilor comune pentru rezolvarea crizei datoriilor, informeaza Mediafax.

"Nu suntem pregatiti sa primim schimbari ale tratatului UE in schimbul unor masuri pe care le vor alte state europene, precum obligatiuni ale zonei euro. Toti trei respingem clar si direct aceasta idee", a spus ministrul in timpul unei conferinte in care a prezentat propuneri pentru schimbarea tratatului.

Merkel face presiuni asupra altor lideri europeni pentru schimbari ale tratatului UE cu scopul de a rezolva criza datoriilor suverane si de a creste integrarea economica dintre membrii uniunii monetare.

Liderii UE se afla sub presiune pentru a ajunge la un acord asupra unor posibile schimbari de tratat la un summit saptamana urmatoare, iar Merkel se va adresa, vineri, pe acest subiect Parlamentului german.

Ajungerea la un acord este dificila. Germanii vor ca executivul comunitar sa poata trimite in fata Curtii Europene de Justitie statele care incalca grav regulile privind deficitul bugetar, dar Franta se opune.

Roesler a afirmat, de asemenea, ca liderii coalitiei au convenit ca ar fi gresit sa puna presiune asupra Bancii Centrale Europene (BCE) pentru un rol mai amplu in combaterea crizei datoriilor, iar independenta institutiei trebuie mentinuta.

"Astfel, BCE trebuie sa decida singura ce crede ca este corect", a spus el.

Roesler, al carui partid are o pozitie mai dura in privinta ajutarii altor state afectate de criza datoriilor decat formatiunea cancelarului Merkel, a propus introducerea unei limite maxime de deficit bugetar de 2%, fata de 3% in prezent. Pragul de 3% a fost, insa, incalcat de foarte multe state din zona euro.

In plus, Mecanismul pentru Stabilitate Financiara, care urmeaza sa inlocuiasca actuala Facilitate Europeana pentru Stabilitate Financiara, ar trebui sa fie modelat dupa FMI.

Ministrul a sustinut si necesitatea unor sanctiuni mai puternice pentru statele care incalca regulile de deficit si a declarat ca inghetarea platilor din fondurile structurale ale UE este o optiune, precum si retragerea drepturilor de vot si implicarea UE in planificarea bugetelor.
O comisie de experti independenti ar putea fi infiintata pentru a face recomandari de imbunatatire a competitivitatii, pentru a verifica proiectele de bugete nationale si pentru a facilita o coordonare mai buna.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri