Activitatea din industria prelucratoare din China s-a redus in noiembrie pentru prima data in aproape trei ani, iar in alte state din Asia a incetinit, ca urmare a impactului crizei din zona euro asupra economiei mondiale, potrivit Wall Street Journal.
Indicele achizitiilor planificate de managerii de companii (Purchasing Managers Index - PMI), publicat de autoritatile chineze, a coborat de la 50,4 puncte in octombrie la 49 de puncte in noiembrie, informeaza Mediafax.

Rezultatul este cel mai slab de la calmarea recesiunii mondiale in 2009 si ar putea determina noi masuri de relaxare a politicilor monetare, scrie Bloomberg. O valoare sub 50 de puncte a indicelui rezultat din sondajul la care au participat sefi de companii arata contractia sectorului. Rapoarte separate au indicat o incetinire a vanzarilor de retail si contractia activitatii industriale in Australia, tara care exporta foarte mult in China.

Banca centrala a Chinei a redus miercuri rezervele minime pentru banci, in incercarea de a sustine economia. Statele asiatice, de la Coreea de Sud la India si China vor reduce anul urmator dobanzile de politica monetara pentru a-si sustine economiile, considera analistii.

"Economia Chinei va incetini puternic in urmatoarele luni", a declarat Zhang Zhiwei, economist sef la Nomura International Hong Kong, care a prezis corect rezultatul sondajului PMI. Zhang se asteapta ca avansul economiei sa incetineasca sub 8% si se asteapta la o noua reducere a rezervelor obligatorii pentru banci in ianuarie.

Un alt sondaj PMI, realizat de HSBC si Markit Economics, a coborat la 47,7 puncte, minimul din martie 2009.

Economia gloobala se confrunta cu o situatie "mai sumbra si mai dificila" decat in 2008, din cauza limitarilor pentru noi masuri fiscale si de politica monetara care sa stimuleze economia, a declarat viceministrul de Finante al Chinei, Zhu Guangyao, la un forum organizat la Beijing.
Chiar si in contextul inrautatirii situatiei in Europa si Asia, date publicate pentru economia americana indica o expansiune sustinuta. Astfel, un indice PMI pentru Statele Unite, anuntat joi, a atins maximul incepand cu luna iunie. Alte date publicate in aceasta saptamana au aratat cea mai mare crestere in noiembrie a increderii consumatorilor incepand cu 2003.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri