Criza din zona euro i-a fortat pe politicienii belgieni sa formeze o coalitie de guvernamant, condusa de Elio di Rupo, potrivit The Guardian.
Dupa ce a depasit orice record legat de timpul pentru formarea unui guvern- a durat mai mult chiar decat in Irak- Belgia a trecut peste barierele lingvistice si culturale si a cazut de acord pentru formarea unei coalitii care sa o scoata din recesiune.

Dupa 535 de zile fara un lider de guvern, tara fiind condusa de un executiv de tranzitie, oficialii belgieni au declarat ca o coalitie va fi instaurata in decursul saptamanii urmatoare.

Un nou guvern dupa ce Standard & Poor’s a scazut ratingul tarii


La finalul a 80 de runde de negociere, care nu au avut un rezultat concret, politicienii belgieni au ajuns la un punct comun dupa ce agentia Standard & Poor’s a scazut ratingul tarii, din cauza sectorului bancar, puternic afectat de criza datoriilor.

Coalitia de guvernare, formata din sase partide, cu viziuni politice total diferite, trebuie sa ia atitudine si sa aprobe un pachet dur de masuri de austeritate, modificari de politica fiscala si taieri de cheltuieli, chiar daca ele vor duce la proteste din partea populatiei.

Din coalitie nu face parte cel mai mare partid de dreapta, condus de Bart De Wever, care a castigat alegerile anul trecut. Platforma politica a acestuia implica divizarea Belgiei in doua parti, cea olandeza si cea franceza.

Primul premier vorbitor de franceza din ultimii 30 de ani

Actuala guvernare va fi condusa de Elio di Rupo. Acesta este primul sef de guvern vorbitor de limba franceza din ultimii 30 de ani, intr-o tara puternic influentata de bariere lingvistice, unde sedintele de consiliu din zonele majoritar olandeze nu aproba nici o decizie redactata sau chiar vorbita in limba franceza.

Observatorii politici s-au aratat increzatori in noua administratie guvernamentala, chiar daca Belgia va trebui sa suporte taieri masive de cheltuieli, reforme privind pensiile, taxele si ajutoarele de somaj, care vor aduce nemultumiri din partea sindicatelor si a celor din sectorul privat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri