Recesiunea, cresterea continua a pretului petrolului si masurile de austeritate fara precedent au lovit tragic populatia vulnerabila, scrie 9AM.ro.
Masurile de austeritate, cauze ale saraciei

Rata saraciei in lumea Occidentala a ajuns la un nivel alarmanat. Recesiunea, cresterea continua a pretului petrolului, masurile de austeritate fara precedent impuse de fiecare dintre tarile lumii si taierile din ajutoarelor sociale au lovit tragic populatia vulnerabila. Si insa, in loc ca aceste probleme sa inceteze, mai mult acestea isi continua cursul, parca firesc, pana la destramare si saracie.

Reteaua Europeana Anti-Saracie ( The European Anti-Poverty Network) (EAPN) a avertizat ca pachetele de austeritate introduse de zona euro pentru a reduce deficitele sunt responsabile pentru cresterea saraciei in randul populatiilor si a exclusiunii sociale. (n.r- desprinderea a doua paturi sociale: cei foarte saraci si cei foarte bogati).

Tot EAPN arata printr-ul raport Eurostat, ca rata de crestere a saraciei a atins in ultima perioada cote dramatice. Cele mai ingrijoreatoare rapoarte au fost inregistrate in Spania, unde rata saraciei a crescut cu 21,8% in acest an, de la 19,7% in 2007. Exista , de asemenea, o accentuare severa a lipsurilor in tari din Europa de Est, precum Letonia si Lituania, si un risc mare de saracie infantila si excluziune sociala in majoritatea statelor UE. De asemenea, indicele saraciei variaza intre 10% in Republica Ceha si Tarile de Jos, si ajunge la peste 20% in Romania si Bulgaria.

Petrolul, luxul necesar saracilor si bogatilor


Cresterea continua a pretului petrolului, principala resursa a tarilor dezvoltate si in curs de dezvoltare adauga presiuni situatie nou create. Institutul National de Statistita din UK a raportat ca preturile la carburant au crescut cu 52% incepand cu 2001, facand astfel din benzina si motorina o resursa mult prea scumpa pentru achizitie. Acelasi raport a prezentat faptul ca cele mai sarace gospodarii cheltuie de trei ori mai mult din venitul lor pe benzina, fata de gospodariile dezvoltate si bogate, ceea ce inseamna ca cele din urma vor fi , proportional, mai greu de "lovit" financiar.

Citeste mai mult pe aceasta tema aici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri