Agentiile de rating sunt responsabile de deciziile pe care le iau, a raspuns cancelarul german, Angela Merkel, la o intrebare referitoare la avertismentul agentiei Standard & Poor's (S&P) ca ar putea retrograda in masa tarile din zona euro, transmite Reuters.
Liderii europeni vor lua masuri pentru redobandirea increderii la reuniunea de la sfarsitul saptamanii, scrie Mediafax. Este un proces de lung, a adaugat cancelarul.

"Ceea ce face o agentie de rating este responsabilitatea acesteia", a spus Merkel intr-o conferinta de presa la Berlin.

Intrebata ulterior din nou despre posibilitatea retrogradarii, Merkel a raspuns ca nu mai are nimic de adaugat.

S&P a avertizat ca ar putea cobori ratingurile a 15 state din zona euro daca liderii europeni nu vor prezenta, la summit-ul de vineri, un plan credibil si decisiv de solutionare a crizei. printre aceste state se afla atat Germania si Franta, pilonii zonei euro, dar si celelalte patru state care beneficiaza de calificativ maxim "AAA": Austria, Finlanda, Luxemburg si Olanda.

Ministrul francez de Finante, Francois Baroin, a declarat, imediat dupa anuntul S&P, ca analiza agentiei nu a luat in calcul acordul franco-german privind modificarea Tratatului UE, prezentat luni, iar decizia S&P ilustreaza o problema de incredere la nivel european.

In noiembrie, Comisia Europeana a anuntat ca va incepe o ancheta vizand S&P, dupa ce agentia a transmis dintr-o eroare tehnica un mesaj catre abonatii unui serviciu al companiei in care sugera ca ratingul "AAA" al Frantei a fost revizuit in scadere. S&P si-a recunoscut ulterior greseala si a reconfirmat calificativul Frantei la "AAA", cu perspectiva stabila.

S&P este singura mare agentie de rating care a retrogradat Statele Unite in august. S&P a coborat ratingul SUA de la "AAA" la "AA+", din cauza deficitului bugetar ridicat si trendului ascendent al datoriei publice. Totodata, agentia a acuzat divergentele politice de la Washington, care impiedica reforme importante.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri