Actiunile bancilor europene ar putea dubla cresterile de 20% din ultimele zile daca liderii europeni vor conveni, la summit-ul de la sfarsitul acestei saptamani, un plan credibil si decisiv de rezolvare a crizei datoriilor de stat, potrivit unei analize Reuters.
Dupa ce au scazut puternic in acest an, si in special din vara, din cauza turbulentelor de pe piete, actiunile bancilor europene au urcat cu aproape un sfert in decembrie, datorita interventiei concercetate a marilor banci centrale pentru consolidarea lichiditatii si sperantelor ca zona euro va actiona decisiv pentru a pune capat crizei care a inceput acum doi ani in Grecia, scrie Mediafax.

Bancile au pierdut insa marti pe burse, dupa ce Standard & Poor's a avertizat ca va reduce ratingurile a 15 state din zona euro daca liderii europeni nu vor conveni in urmatoarele zile masuri decisive anticriza.

Cu toate acestea, actiunile bancare sunt in urcare cu 24% fata de minimul ultimilor trei ani, atins la finele lunii noiembrie.

Principalul indice bursier al bancilor din zona euro a crescut saptamana trecuta cu peste 15%, iar analistii anticipeaza noi cresteri importante daca sperantele privind rezolvarea crizei se vor materializa.

"Sunt sperante ca Germania si celelalte tari europene vor conveni asupra unei forme de uniune fiscala, iar Banca Centrala Europeana va reactiona extinzand masurile de lichiditate", comenteaza un analist bancar.

Presedintele francez Nicoals Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel au convenit luni asupra unui plan de modificare a Tratatului UE in vederea unei mai stranse integrari fiscale la nivelul zonei euro, propunerile urmand sa fie dezbatute la summit-ul UE care va incepe vineri.

In pofida cresterilor din ultimele zile, principalul indice bancar european este in scadere cu 30% de la inceputul anului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri