Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a pus sub supraveghere pentru o eventuala retrogradare, ratingul maxim "AAA" al Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara (FESF), dupa ce a luat luni o decizie similara pentru 15 state din zona euro.
Dintre statele plasate sub supraveghere cu implicatii negative, sase au calificativ "AAA", la fel ca fondul de urgenta al uniunii monetare, potrivit cotidianului Wall Street Journal. Cele 17 tari membre ale zonei euro garanteaza obligatiile FESF, care obtine prin emisiuni de obligatiuni pe pietele financiare fonduri pentru a ajuta statele cu probleme, scrie Mediafax.

Cele sase tari cu rating maxim sunt Germania, Franta, Austria, Olanda, Luxemburg si Finlanda. Dintre cele 17 state membre ale zonei euro, avertismentul S&P de luni nu a inclus Grecia si Cipru. Grecia se afla de peste un an in categoria "junk", in timp ce pentru Cipru S&P a anuntat anterior o evaluare pentru o posibila retrogradare.

Agentia ar putea revizui in scadere ratingul FESF cu una sau doua trepte, in functie de rezultatul evaluarii pentru statele zonei euro.

Plasarea sub supraveghere, cu implicatii negative, implica o posibilitate de cel putin 50% pentru o retrogradare pe termen scurt. S&P se asteapta sa ia o decizie intr-un termen de 90 de zile, dupa evaluarile pentru tarile care garanteaza fondul.

Aproximativ jumatate din resursele financiare ale FESF, de 440 miliarde de euro, au fost consumate deja prin programele de ajutor financiar extern pentru Grecia, Irlanda si Portugalia.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri