Intr-un context financiar sensibil si volatil, intr-o piata mondiala care incearca din rasputeri sa isi recapete suflul, agentiile de rating detin puterea de a domina si de a schimba reperele in cateva minute, printr-un singur anunt. Anul acesta, mai multe taieri de rating, in special ale Standard&Poors, au pus o lume intreaga pe jar.
Agentiile de rating au revenit in prim planul economiei mondiale, odata cu scandalul datoriei publice din SUA.

In luna august, agentia Standard&Poors a socat intreaga lume cand a redus ratingul de top AAA al Statelor Unite ale Americii, lovitura fara precedent la adresa celei mai mari economii a lumii.

Decizia nu a trecut fara reactii. Administratia Obama a atacat credibilitatea S&P, dupa ce agentia a redus ratingul SUA, de la "AAA" la "AA", sustinand ca a gasit "o eroare de 2.000 de miliarde de dolari".

Retrogradarea SUA de catre Standard&Poor’s (S&P) nu are niciun sens, a declarat investitorul american Warren Buffett, adaugand ca ar acorda SUA rating "AAAA", daca acesta ar exista.

Dincolo de toate declaratiile si speculatiile pe acest subiect, taierea ratingului SUA a avut efecte in pietele financiare.

Sedintele de tranzactionare din ziua urmatore retrogradarii SUA au adus o prabusire a tuturor preturilor. Indicii americani au pierdut 6,7%, in vreme ce pe bursa locala indicele BET suferea o corectie de 8,3%. Vezi aici mai multe detalii.

Ecourile retrogradarii SUA au continua sa se auda in presa internationala, Franta, Japonia si Marea Britanie fiind puse pe lista unor posibile tari al caror rating ar putea sa fie redus.

De asemenea, au aparut si primele zvonuri cu privire la fondurile de investitii si persoanele care au avut informatii privilegiate si au profitat de retrogradarea SUA. La trei saptamani de la evenimentul petrecut in SUA, Bursa din New York a ajuns sa piarda un trilion de dolari in capitalizare.

Nici „amenintarile” de taiere a ratingurilor nu trec neobservate in pietele financiare. In septembrie, Fitch Ratings a avertizat ca ar putea scadea ratingul de credit al Chinei in urmatorii doi ani, in timp ce Japonia are o sansa si mai mare sa fie sanctionata cu un downgrade, din cauza datoriei publice imense. Celelalta doua mari agentii de evaluare, Standard & Poor's si Moody's au taiat in acest an ratingul Japoniei din cauza datoriei publice.

Americanii nu au stat cu mainile in san. Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC) analizeaza corectitudinea metodei de analiza aplicata de agentia Standard&Poor’s care a dus la retrogradarea ratingului Statelor Unite, precum si respectarea confidentialitatii, potrivit unei surse apropiate situatiei.

Totusi, reducerea ratingului Statelor Unite de catre Standard & Poor’s (S&P) la AA+ nu a fost considerata ”un mare soc" de unii analisti., si desi pietele de capital au pus presiune pe dolar si pe piata titlurilor de Trezorerie.

Agentiile isi muta focusul pe Europa

Agentia de evaluare financiara americana Standard and Poor's (S&P) a anuntat ca intentioneaza sa reduca nota de solvabilitate pe termen lung pentru sase tari din zona euro notate cu "AAA" si pentru alte noua tari din zona.

Alte noua tari au fost plasate „sub supraveghere negativa”. S&P si-a motivat decizia prin faptul ca tensiunile sistemice din zona euro au crescut in ultimele saptamani pana la punctul in care se fac presiuni in scadere asupra gradului de solvabilitate al zonei euro.

Cea mai sifonata din aceasta analiza a iesit Franta, S&P avertizat ca ar putea retrograda tara cu doua trepte de la ratingul „AAA”.
Reducerea ratingului de credit triplu-A al Frantei ar induce costuri suplimentare de 5 miliarde euro pe an pentru stat, declara in septembrie ministrul francez al Bugetului, Valerie Pecresse.

Cele trei mari agentii de rating, Standard & Poor's, Moody's si Fitch, au reconfirmat in august ratingurile AAA/Aaa acordate datoriilor guvernamentale franceze, in urma speculatiilor ca Franta ar putea fi urmatoarea mare economie care sa-si piarda calificativul de top.

Desi abia se linistisera apele dupa retrogradarea SUA, Merril Lynch a lansat o bomba, in octombrie: ratingul triplu A al Statelor Unite va fi probabil redus de inca una dintre cele trei mari agentii de evaluare financara inainte de sfarsitul anului, din cauza deficitului bugetar ridicat.

Pe 1 decembrie, aceeasi agentie de rating Standard & Poor's (S&P) a coborat ratingurile de credit a 15 mari banci, majoritatea din Europa si SUA, in urma unei revizuiri ample a criteriilor pe care se bazeaza calificativele acordate de agentie.

Printre bancile retrogradate se numara JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays, HSBC Holdings, Royal Bank of Scotland si UBS. Ratingurile au fost reduse cu o singura treapta.

Lungul sir de retrogradari


Si Ungaria a fost victima unei lovituri sub centura din partea agentiei Moody's. La sfarsitul lunii noiembrie, ratingul obligatiunilor guvernamentale ale Ungariei a fost cu o treapta, la "Ba1", in categoria "junk", la cateva ore dupa ce Standard & Poor's (S&P) a amanat o decizie privind modificarea calificativului tarii, oficialitatile ungare acuzand "atacuri financiare".

In aceeasi perioada, Fitch a retrogradat Portugalia in categoria "junk", nerecomandata investitorilor, din cauza indatorarii ridicate si a riscurilor mai mari pentru programul de austeritate din cauza inrautatirii perspectivelor economice.

In octombrie, Moody's a coborat ratingul Spaniei cu doua trepte, de la "Aa2" la "A1", acuzand nivelurile ridicate ale datoriei din sectorul bancar si cel corporatist, care induc vulnerabilitati la deteriorarea conditiilor de finantare.

Tot in octombrie, aceeasi agentie de rating a coborat ratingul de credit al Italiei cu trei trepte, la A2, cu perspectiva negativa, avertizand ca a remarcat o crestere semnificativa a riscurilor de finantare pentru tarile din zona euro cu niveluri ridicate ale datoriilor.

In iulie, Moody's a redus ratingul de credit al Portugaliei cu patru trepte, la "Ba2", devenind prima mare agentie de evaluare financiara care retrogradeaza tara in categoria speculativa "junk", avertizand ca guvernul de la Lisabona ar putea avea nevoie de un nou pachet de bailout.

Totusi, in acest an in care agentiile de rating au pus pe jar lumea financiara, Romania a fost una din putinele tari care a primit o bila alba. Tot in iulie, Fitch, binecunoscuta agentie de evaluare financiara, a urcat cu o treapta ratingul de tara acordat Romaniei, la „BBB-„ (investment grade) de la nivelul precedent de „BB-„ (non-investment grade sau junk). Bancherii, economistii si toti actorii din economie asteptau cu nerabdare aceasta veste, sperand sa vada cat mai repede noi investitori straini pe plan local.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri