Liderii Uniunii Europene sunt asteptati sa anunte astazi strategia lor de a pune capat crizei din ultimii doi ani din zona euro, care s-a raspandit de la economiile mai mici (vezi Grecia) si ameninta in prezent nucleul tarilor de baza, cu Italia si Spania luptand sa adune fonduri, pe datorie, pentru a reduce alte datorii. Oare intr-adevar vor reusi?
"Zona euro ne-a facut mai puternici"

Daca presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, afirma, intr-un discurs rostit la Marsilia cu cateva ore inaintea inceperii summit-ului de la Bruxelles, ca "riscul unei explozii a Uniunii Europene nu a fost niciodata atat de mare", cancelarul german Angela Merkel, s-a aratat increzatoare in capacitatea liderilor europeni de a consolida integrarea fiscala in cadrul blocului UE 17, scrie WSJ.

Asadar, Merkel a afirmat, inainte de summit-ul european care incepe astazi, ca "moneda euro a facut tarile UE17 mai puternice de la crearea sa", dar a avertizat ca imperfectiunile constructiei, cum ar fi neglijarea deficitelor bugetare si practicile concurentiale din diferite state membre, trebuie abordate in cadrul unui angajament obligatoriu comun.

De altfel, Srakozy a apreciat ca europenii trebuie sa ajunga, vineri, la un acord privind guvernarea economica integrata, altfel s-ar putea sa nu aiba a doua sansa. "Trebuie sa decidem imediat. Cu cat amanam mai mult luarea unei decizii, cu atat va fi mai costisitor, cu atat va fi mai putin eficient; daca vineri nu vom ajunge la un acord, nu vom mai avea o noua sansa", potrivit Mediafax.

Justificat sau nu, liderii europeni nu s-au aruncat pana in prezent sa anunte solutii practice, ci din contra, declaratiile acestora au fost preponderent cu iz politic, osciland intre previziuni optimiste sau orizonturi mai mult sau mai putin fataliste. In lipsa unei strategii clare, ce poate sa apara, totusi, in urma acestui summit, exista indoieli clare cu privire la viitorul zonei euro si implicit al Uniunii Europene ca ar putea supravietui crizei datoriilor suverane.

"Daca euro dispare, nimeni nu stie ce se va intampla"


Trebuie sa prevenim prin orice mijloace colapsul zonei euro si implicit al monedei, deoarece “daca euro cade, nimeni nu cunoaste exact ce s-ar putea intampla”, a declarat ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble. El a adaugat ca Tratatele constitutive ale UE trebuie modificate pentru a se asigura faptul ca toate reglementarile de stabilitate fiscala sunt respectate de catre statele membre, iar acest lucru ar putea fi posibil de implementat si in 2012, daca toate cele 27 de tari ale Uniunii accepta.

BCE anunta masuri pentru sustinerea bancilor


In opinia sa, chiar si o desprindere necontrolata de zona euro a numai un stat, precum Grecia, ar putea genera un risc mai mare si decat criza care a urmat falimentului bancii americane de investitii Lehman Brothers. "Puteti argumenta, daca Grecia a aderat corect sau nu la zona euro, dar ei sunt deja aici", a spus el, adaugand ca interdependenta dintre pietele financiare ar face imposibil orice efort de a evita o contagiune in UE27, scrie WSJ.

Reuters: Zona euro va supravietui, dar summit-ul UE va esua

Blocul zonei euro va supravietui cel mai probabil in forma actuala, chiar daca discutiile liderilor de la summit-ul care incepe astazi nu vor duce la nici un consens si vor esua sa ofere o decizie finala cu privire la criza datoriilor suverane, arata un poll realizat de Reuters, in randul mai multor economisti si fosti decidenti politici. Cu toate acstea, daca in sondajul realizat in aceasta saptamana majoritatea celor consultati au afirmat ca zona euro va supravietui, in urma cu mai multe saptamani, Reuters a realizat un sondaj similar, in care majoritatea analistilor au declarat ca zona euro nu va rezista in forma actuala, iar moneda unica europeana are sanse mari sa dispara, potrivit Mediafax.

"Este destul de clar ca tarile membre ale zonei euro fac eforturi sa pastreze uniunea. Isi dau cu totii seama ca prabusirea zonei euro ar fi un eveniment apocaliptic. Actualul sistem are defecte, dar alternativa ar fi un salt in necunoscut si cred ca majoritatea considera ca ar fi o treaba foarte incurcata, astfel ca lipesc cu banda adeziva pe ici pe colo ca sa tina lucrurile la un loc", a declarat Dan McLaughlin, analist la Bank of Ireland.

Liderii europeni ar trebui sa anunte astazi, la incheierea summit-ului, strategia pentru a stopa criza de doi ani a datoriilor suverane, care s-a intins de la economiile mai mici ale zonei euro la tari precum Italia si Spania. Franta si Germania, cele mai mari doua economii ale uniunii monetare, sustin un plan de amendare a Tratatului de la Lisabona pentru a intari disciplina bugetara si pentru a reforma regulile fiscale.

Schimbarea tratatelor se confrunta insa cu opozitia unor membri UE din afara zonei euro, iar tari precum Marea Britanie si Finlanda au amenintat cu blocarea unui acord daca nu obtin garantii care sa le protejeze interesele nationale.

Basescu: Romania este extrem de dependenta de zona euro

Presedintele Traian Basescu a declarat, de asemenea, la Marsilia, ca tara noastra vrea sa participe la deciziile cu privire la zona euro pentru ca "orice decizie sau orice lipsa a unei decizii afecteaza viata de zi cu zi a cetatenilor romani. In ultima perioada am auzit din ce in ce mai mult despre «grupul euro si altii». Trebuie sa lamuresc pe toata lumea ca viata de zi cu zi a cetatenilor din afara zonei euro este afectata in mod dramatic de ce se intampla in zona euro", a declarat Traian Basescu, citat de Mediafax.

El a sustinut ca Romania este extrem de dependenta de zona euro, dand ca exemplu exporturile. Presedintele Basescu a spus ca partenerii principali ai Romaniei sunt Franta, Germania, Spania, Italia. "Solutia la criza este sa ramanem uniti, sa ramana o Uniune Europeana cu 27 de membri, nu cu 17 membri", a adaugat seful statului roman".

De asemenea, el a sustinut ca europenii se afla in fata unei decizii strategice - de avea optiuni individuale sau de accelera integrarea si ca Uniunea nu mai este doar un model politic sau economic, ci este "un model de civilizatie care sintetizeaza eforturile de evolutie democratica ale natiunilor de pe continent.

Liderii europeni se intalnesc astazi pentru startul unor cruciale decizii in cadrul unui summit organizat la la Brussels, care vor determina viitorul zonei euro si implicit al Uniunii Europene. Cei 27 de membrii ai Uniunii trebuie sa lase in urma diferentele de optica economica si politica si sa decida daca vor adopta propunerile fundamentale de reforma ale Germaniei si Frantei, spre o intregarare fiscala mai consolidata.

La randul sau, Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat introducerea unor finantari pe termen mai lung, de trei ani, pentru banci si acceptarea unei game mai largi de garantii in cadrul operatiunilor monetare, pentru a reduce tensiunile din piata financiara si pentru a sustine creditarea in zona euro. BCE a redus, joi, dobanda de politica monetara de la 1,25% la 1%, dupa o diminuare similara, de 0,25 puncte procentuale in noiembrie. Institutia a crescut dobanda de la 1% la 1,5% tot in acest an, prin doua majorari ale ratei cheie in aprilie si iulie.

Analistii si presa au concluzionat ca Mario Draghi, presedintele BCE si institutia in sine sunt pregatiti sa sprijine mai puternic lupta impotriva crizei datoriilor, daca liderii politici se pun de acord asupra unui control mai strict al bugetelor celor 17 state membre ale uniunii monetare.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri