Acordul liderilor europeni de a creste resursele Fondului Monetar International (FMI) ar putea deschide calea unor imprumuturi similare din partea unor natiuni din G20 precum China, Coreea de Sud si Brazilia, intr-un efort mondial de oprire a crizei datoriilor din zona euro, transmite Mediafax.
Liderii europeni reuniti la Bruxelles au convenit sa dea FMI imprumuturi bilaterale, de pana la 200 de miliarde de euro, si au respectat cererile Bancii Centrale Europene de inasprire a reglementarilor anti-deficit.

Statele UE din afara zonei euro ar trebui sa contribuie la aceste imprumuturi, prin bancile centrale, cu 50 miliarde euro.

Deciziile maresc sansele de ajutor din partea natiunilor din G20, care s-au abtinut sa faca acest lucru la un summit de luna trecuta, pentru ca Europa nu facea destul pentru a se ajuta singura.

"Putem contribui daca sunt respectate unele conditii. Urmarim cu atentie rezultatul reuniunii liderilor europeni si vom cauta un plan functional care sa refaca increderea pietelor", a declarat Sohn Byung Doo, director general al biroului G20 din Ministerul sud-coreean de Finante.

Folosirea FMI pentru sustinerea tarilor dezvoltate din zona euro ar contribui la prevenirea criticilor pe pietele emergente, mai ales daca acordul va da o influenta mai mare a statelor mai sarace, in dialogul conomic international, considera analistii.

Noi fonduri din partea G20 ar permite FMI sa ajute natiuni din zona euro precum Italia si Spania, in timp ce vor ramane suficiente resurse pentru tari din afara uniunii monetare.

"Apreciez demonstratia de leadership a Europei si sper ca si altii isi vor indeplini rolul. Aceste resurse vor imbunatati capacitatea FMI de a-si indeplini responsabilitatile sistemice", a declarat Christine Lagarde, director general al Fondului.

China, detinatoarea celor mai mari rezerve valutare la nivel mondial, si-a reiterat disponibilitatea de a ajuta, dar nu a precizat cand este pregatita sa anunte o contributie la FMI.

"Statele europene au facut propuneri importante pentru rezolvarea crizei datoriilor. UE are intelepciunea si capacitatea de a depasi criza", a declarat Hong Lei, purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe.

Constrangerile legate de crestere a contributiei Chinei la FMI nu se afla la Beijing, ci tin mai mult de procedura, a declarat Zhang Zhiwei, economist sef la Nomura Holdings pentru China.

El a aratat ca este nevoie de o solutie mai vizibila, care sa arate FMI si statelor membre ca problemele pot fi rezolvate "urmand acest drum".

Lagarde a declarat vineri ca finantarile UE pentru FMI vor fi confirmate in 10 zile. Ea a aratat ca cele 390 de miliarde de dolari aflate in prezent la dispozitia Fondului ar putea fi insuficiente daca perspectivele mondiale se vor inrautati.

Ministrul brazilian de Finante Guido Mantega a reiterat joi disponibilitatea tarii sale de a imprumuta FMI, cu conditia ca si natiunile europene sa faca acelasi lucru.

"Vom face ceea ce am convenit impreuna cu China, India si Rusia", a spus Mantega.
Sprijinul pentru cresterea resurselor FMI a crescut in timpul summit-ului G20 de luna trecuta, oficiali din Marea Britanie, Australia si Rusia afirmand ca sunt pregatiti sa participe, cu conditia ca fondurile suplimentare sa fie folosite pentru sustinerea tuturor membrilor.

Liderii nu au ajuns atunci la un acord pentru ca au asteptat detalii ale planului european.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri