Cehia va analiza cu atentie forma finala a acordului statelor europene de aprofundare a integrarii fiscale, inainte de a decide daca sa participe, a declarat vineri premierul Petr Necas, transmite Reuters.
Vorbind dupa summit-ul UE de la Bruxelles unde aproape toate statele membre, cu exceptia Marii Britanii, au sustinut un nou tratat, Necas a trasat linii rosii pe participarea la acord, informeaza Mediafax.

"Pentru analiza participarii sau nu a Cehiei, trebuie sa stim la ce participam, iar acest lucru nu se cunoaste in prezent", a declarat Necas reporterilor, dupa summit.

El a aratat ca in prezent acordul are una sau doua pagini, ceea ce este foarte diferit de forma unui tratat international.

"Este o mare diferenta intre o casa desenata si una construita, iar acum voi vreti sa mutam mobila in ea", a spus premierul ceh.
Majoritatea liderilor UE au convenit introducerea unui regim mai strict de disciplina fiscala, cu sanctiuni automate pentru tarile din zona euro care nu respecta reglementarile comunitare in domeniu.

Tratatul, care va include cele 17 tari din zona euro si alte noua din afara ei care au afirmat ca vor lua in considerare participarea, ar trebui sa fie redactat pana in martie.

Marea Britanie nu este de acord sa participe.

Partidul Civic-Democrat al lui Necas este de mult timp divizat in ceea ce priveste euro, cu o factiune importanta care se opune aprofundarii integrarii, dar are totusi o pozitie pragmatica in UE, principala piata pentru economia dependenta de exporturi.
Necas a spus ca sunt unele probleme inacceptabile pentru cehi.

"Vom monitoriza si vom participa la discutii. Daca este vorba de echilibrarea bugetelor, marimea deficitelor si a datoriilor, nu este o problema. Pe de alta parte, daca se vor adauga probleme precum armonizarea taxelor directe, introducerea unor noi taxe, armonizarea sistemelor de pensii, aceste lucruri vor fi greu de asimilat", a spus premierul.

Cehia nu s-a confruntat cu prabusiri de banci si a pastrat increderea pietelor datorita unui nivel al datoriilor de sub 40% din PIB, mai putin de jumatate din media UE.

De asemenea, Cehia aplica un program de consolidare pentru reducerea deficitului bugetar la 3,2% din PIB anul viitor.

Ca membra a UE, Cehia este obligata sa adopte euro, dar nu a stabilit un termen oficial si nu intentioneaza sa faca acest lucru in curand.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri