Acordul de integrare fiscala si coordonare a politicilor economice in zona euro si la nivelul UE, cu exceptia Marii Britanii, este intr-adevar un pas inainte, insa pietele se tem ca nu abordeaza una dintre cele mai urgente necesitati ale Europei, consolidarea cresterii economice, transmite Reuters, preluat de Mediafax.
Investitorii cred ca avansul de vineri ale burselor si monedei euro nu va fi urmat de alte cresteri in urmatoarele zile, mai ales daca agentiile de rating vor decide sa retrogradeze una sau mai multe dintre cele sase state cu rating AAA din zona euro.

"Problema fundamentala in majoritatea tarilor europene aflate in dificultate este cresterea datoriilor intr-un ritm mai accelerat decat cresterea economica. Este o problema veche, insa singura solutie aflata pe masa este mai multa disciplina, mai multa austeritate", comenteaza managerul unui fond american.

Cele 17 state ale zonei euro, plus alte noua tari din afara blocului monetar, au convenit vineri sa semneze un nou tratat de guvernanta fiscala, care va permite Bruxellesului sa impuna o disciplina bugetara stricta, impiedicand guvernele sa iasa din normele UE privind deficitul bugetar si datoria de stat. Totodata, statele nu vor putea evita aplicarea integrala a programelor de austeritate.

Astfel, investitorii considera ca tarile cu probleme nu vor putea sa revina prea curand pe crestere economica solida, situatie care va complica si mai mult situatia, ridicand probabil gradul de indatorare.

Guvernul Italiei a prezentat un program de austeritate de 30 miliarde euro, care consta in principal in reduceri de cheltuieli si cresteri de taxe, desi se estimeaza o scadere de 0,5% a economiei in acest an si stagnare in 2013.

Pietele vor inceta sa imprumute o tara daca isi pierd increderea in viabilitatea economica a ei, iar dobanzile vor reveni la niveluri nesustenabile, reaprinzand temerile privind falimente de stat in zona euro si plecarea unor tari din bloc.

Planul agreat de liderii europeni "nu va invia increderea in obligatiunile italiene si spaniole", comenteaza un consultant londonez specializat in risc de tara.

Randamentul obligatiunilor italiene cu maturitatea la zece ani a crescut vineri la 6,85%, urcand cu 55 puncte de baza (0,55 puncte procentuale) in aceasta saptamana si revenind in apropierea pragului de 7%, peste care se considera ca datoria tarii devine nesustenabila pe termen lung.

Analistii considera ca dobanda titlurilor pe zece ani ale Italiei reprezinta "cel mai bun barometru al nervozitatii de pe pietele din zona euro", iar cresterea randamentului in pofida acordului de la Bruxelles "este foarte ingrijoratoare".

Multi economisti considera ca zona euro este aproape de, sau se afla deja in recesiune, iar Banca Centrala Europeana a redus in ultimele zile estimarile de crestere economica pentru anul viitor.

"Summit-ul european pare focalizat pe o serie de prioritati pentru o mai mare impartire a riscului fiscal si pentru definirea unor elemente necesare pentru un nou acord fiscal, insa nu pare sa aiba ceva de spus despre problemele iminente din Grecia si Italia si sistemul bancar european", afirma analistii Goldman Sachs.

Pe de alta parte, unii analisti considera ca acordul de vineri a reusit sa calmeze partial temerile privind o destramare iminenta a zonei euro, in parte deoarece liderii europeni au convenit sa finanteze Fondul Monetar International cu 200 miliarde euro, bani care sa fie apoi folositi pentru a ajuta tarile sau bancile europene cu probleme.

Analistul Citigroup Greg Anderson noteaza ca, datorita structurii acordului, dobanzile pe termen scurt ale obligatiunilor italiene si spaniole au scazut, desi cele pe termen lung au ramas la niveluri ridicate.

"Nu te inspira sa te aventurezi la titluri pe termen lung, dar daca aveai o pozitie scurta prin care pariasei ca totul va exploda pana la sfarsitul anului, ar trebui sa renunti la ea pentru ca nu se va intampla", a afirmat el.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri