Premierul italian Mario Monti a declarat ca Germania si alte state din zona euro "vor fi convinse", in final, ca emiterea de obligatiuni comune la nivelul zonei euro ar fi un bun instrument de combatere a crizei datoriilor de stat, transmite Reuters.
"Cred ca avem suficiente argumente pentru a-i convinge pe germani", a afirmat duminica Monti, intr-un interviu pentru Euronews, informeaza Mediafax.

Oficialul a adaugat ca Germania ar trebui sa inteleaga ca "este mai bine sa emitem obligatiuni comune ca actiune intentionata si rationala, decat ca masura de urgenta, intr-un fel fortata, prin achizitia de catre Banca Centrala Europeana a obligatiunilor tarilor aflate in dificultate".

Monti a aratat ca regreta ca liderii europeni nu s-au pus de acord sa creasca resursele Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) cu mai mult de 500 miliarde euro.

Un fond cu resurse mai substantiale ar fi putut servi ca un scut mai bun impotriva tensiunilor din piata, iar initiativa a fost blocata de mai multe state membre "care au o vedere foarte limitata asupra interesului comun", a spus premierul italian.

El a calificat rezultatul summit-ului de joi si vineri drept "nu unul optim, dar foarte bun", si l-a criticat pe premierul britanic David Cameron, care a folosit in premiera dreptul de veto al Marii Britani in Consiliul UE pentru a bloca modificarea tratatului in vederea consolidarii guvernantei fiscale.

"Daca Marea Britanie nu s-ar fi autoexclus sfidator, ar fi putut fi o Mare Britanie care conteaza mai mult, cu mai multa influenta", a spus Monti.

Liderii europeni au convenit semnarea unui al doilea tratat, de guvernanta fiscala si coordonare a politicilor economice, intelegere la care vor participa toate statele UE cu exceptia Marii Britanii.

De asemenea, Mecanismul de Stabilitate Financiara (ESM) va intra in functiune de la jumatatea anului viitor, cu un an mai devreme decat se preconiza, si va functiona in paralel cu EFSF (fond creat initial cu caracter temporar) cel putin pana la jumatatea lui 2013. In plus, resursele totale ale celor doua institutii nu mai sunt limitate la 500 miliarde euro, insumand acum 940 miliarde euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri