Bancile europene au inceput sa se retraga grabite din Europa de Est, in urma presiunilor de a se concentra pe pietele autohtone si de a-si conserva resursele limitate, iar situatia ameninta sa declanseze o criza a creditelor in regiune, potrivit unei analize Wall Street Journal (WSJ).
Zeci de banci din zona euro s-au inghesuit pe pietele est-europene in ultimii ani, sperand sa profite de cresterea economica rapida din regiune si de potentialul relativ neexploatat al serviciilor financiare, insa criza bancara provocata in Europa de Vest de criza datoriilor de stat a inversat acest trend, noteaza WSJ, anunta Mediafax.

Astfel, bancile se grabesc sa se retraga din Europa de Est, punand in pericol creditarea.

"Asta inseamna, in cel mai bun caz, ca cresterea creditelor in Europa de Est va ramane la niveluri foarte slabe. Insa cred ca exista un risc considerabil, subapreciat, al unei noi crize a creditelor", comenteaza Neil Shearing, economist sef pentru piete emergente la Capital Economics Londra.

Spre exemplu, cel putin sapte banci europene cauta investitori dispusi sa le cumpere operatiunile din Polonia si Turcia pentru a obtine lichiditatile de care au nevoie pentru a face fata situatiei din Europa de Vest, noteaza WSJ.

Totodata, doua dintre cele mai mari banci europene, Commerzbank (Germania) si UniCredit (Italia) au anuntat ca intentioneaza sa inceteze sau sa reduca creditarea in unele tari est-europene care reprezentau inainte piete prioritare pentru cele doua grupuri. Autoritatile europene au impus ambelor banci sa-si consolideze capitalul cu cateva miliarde euro fiecare pana in iunie.

Populatia este ingijorata, fapt reflectat de retragerile de depozite din Letonia de la sfarsitul sapatmanii trecute din cauza zvonurilor ca bancile suedeze au probleme si se pregatesc sa iasa din tara. Suedia nu a adoptat moneda euro, iar institutiile de credit suedeze controleaza 40% din activele sistemului bancar leton.

O treime din bancomatele Swedbank din Letonia au fost golite in weekend, desi banca a dezmintit zvonurile. Grupul suedez a aratat ulterior ca nu a fost afectat de retragerile masive din Letonia, iar autoritatile letone au anuntat ca ancheteaza propagarea zvonurilor.

Situatia din Letonia s-a stabilizat luni, retragerile de numerar revenind la cote normale.

Bancile din zona euro au promis, la inceputul crizei, ca isi vor pastra expunerea pe Europa de Est, insa situatia s-a schimbat si multe institutii de credit din Grecia, Italia, Portugalia, Belgia, Germania si Irlanda au inceput sa cocheteze cu ideea iesirii de pe pietele emergente.

Bancile europene sperau ca operatiunile din aceste tari pot atrage interesul altor grupuri financiare, aflate intr-o situatie mai buna. Interesul manifestat de investitori pentru aceste active pare insa redus, potrivit unor surse apropiate licitatiei organizate de grupul portughez Millennium BCP pentru operatiunile din Polonia. Potentialii cumparatori sunt prudenti si evita sa investeasca intr-un context atat de incert, insa banca portugheza considera ca operatiunile din Polonia sunt de calitate ridicata si vrea sa le pastreze daca nu va gasi un investitor serios, au aratat alte surse.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri