Endesa, cea mai mare companie de electricitate din Spania, a oferit un raspuns negativ ofertei surprinzatoare de preluare facuta de E.ON, cea mai mare companie de distributie a energiei din Germania.

Endesa a primit cu raceala oferta gigantului german, parerea Consiliului de Administratie al companiei spaniole, exprimata intr-un comunicat oficial citat de BBCNews, fiind ca acesta oferta nu reflecta adecvat adevarata valoare a Endesa.

Compania germana isi anuntase ieri intentia de a plati 29,1 miliarde de euro pentru a deveni proprietara producatorului spaniol, oferta fiind substantial mai buna decat o alta precedenta inaintata de producatorul spaniol de energie Gas Natural, care oferise 22,4 miliarde de euro.

Guvernul spaniol intra pe fir

Acest raspuns vine dupa ce premierul spaniol Jose Luis Rodrigues Zapatero si-a exprimat ingrijoarea privind preluarea Endesa de catre gigantul energiei mondiale. Jose Zapatero s-a intalnit marti seara cu directorul executiv al E.ON., Wulf Bernotat, pentru a discuta oferta despre companiei germane.

Premierul Spaniei sustine oferta facuta de compania locala Gas Natural, care desi este mai mica din punct de vedere financiar, ar duce la crearea unui concern national competitiv pe piata mondiala a energiei. In plus, guvernul spaniol este detinatorul unei 'actiuni de aur' in cadrul Endesa, drept de care ar putea sa se foloseasca pentru a bloca preluarea companiei spaniole de catre E.ON.

Cu toate acestea, analistii sunt de parere ca acest drept nu va fi folosit, datorita directivelor Comisiei Europene (CE), care doreste spargerea monopolurilor locale si crearea unei piete a energiei cat mai largi din punct de vedere geografic, rezultatul scontat fiind scaderea preturilor. Un purtator de al CE a declarat miercuri, citat de publicatie Bloomberg, ca Spania nu are dreptul de a se folosi de un drept special pentru a interveni in aceasta afacere.

Astfel, singurul cuvant de spus al guvernului spaniol in aceasta tranzactie ar fi sa convinga compania locala Gas Natural sa faca o contraoferta, mai buna decat cea a germanilor.

Acesta posibila tranzactie a fost resimtita si la bursa, cotatia unei actiuni Endesa crescand cu un procent, dupa un salt de 8% marti. Cotatiile E.ON la bursa din Frankfurt au ramas constante.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri