Riscurile de credit din sectorul bancar austriac sunt in crestere, din cauza incetinirii cresterii economice, iar bancile ar trebui sa-si consolideze capitalul, insa diviziile din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est sunt bine capitalizate, considera banca centrala de la Viena, informeaza Mediafax.
"Capitalul de baza consolidat al bancilor austriece era de 10,3% la mijlocul anului 2011. Insa banca centrala considera ca este nevoie ca bancile sa-si imbunatateasca situatia capitalului, deoarece ratele melii de adecvare sunt mai reduse decat ale altor institutii financiare similare din alte tari", se spune intr-un raport al bancii centrale a Austriei, citat de Reuters.

Raportul de stabilitate financiara, publicat de doua ori pe an de catre Banca Austriei, arata ca cele mai mari sase banci austriece au o rata consolidata a capitalului de rang intai de 9,8%, fata de 11,8% pentru alte banci similare din Europa.

Diviziile din Europa de Est sunt insa bine capitalizate, cu o rata de 13,3%, iar profitabilitatea acestor operatiuni este in crestere, in pofida ratelor mai accentuate de depreciere a activelor.

Profitabilitea subsidiarelor pe termen scurt si mediu va fi afectata de taxele bancare din regiune, decizia Ungariei de a plafona cursul de schimb pentru creditele in valuta si incetinirea cresterii economice.

Nivelul creditelor neperformante a crescut, in regiune, la 14,1%.

Directorul executiv al bancii, Andreas Ittner, a refuzat sa estimeze daca nivelurile creditelor neperofrmante din Europa de Est vor continua sa creasca.

"Pot spune ca cresterea a incetinit in ultima perioada", a aratat el.

Oficialii bancii centrale au aratat ca bancile austriece au un necesar de finantare de aproximativ 25 miliarde euro anul viitor, Ittner precizand ca nu vor avea nicio problema in privinta atingerii acestei tinte.

El a adaugat, insa, ca "daca pietele nu vor fi deschise, finantarea va reprezenta o provocare mai serioasa si pentru bancile austriece".

Banca centrala a Austriei a introdus recent o serie de restrictii pe creditarea acordata de grupurile financiare austriece pe pietele emergente din Europa Centrala si de Est, in contextul crizei datoriilor de stat din zona euro.

Sistemul bancar austriac este prezent in Romania prin subsidiarele Erste (BCR), Raiffeisen, Volksbank si UniCredit Bank Austria.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri