Seful misiunii FMI si o delegatie a Comisiei Europene au plecat subit din Ungaria, unde se aflau pentru discutii pregatitoare in vederea unui nou acord de imprumut, din cauza intentiei guvernului de a uni banca nationala cu autoritatea pentru piete financiare, potrivit cotidianului Portfolio, informeaza Mediafax.
Delegatiile FMI si UE se aflau la Budapesta pentru a discuta un nou acord de imprumut si aveau programata o intalnire cu oficiali unguri in aceasta dupa-amiaza.

Reprezentantii Fondului si Comisiei si-au reprogramat rezervarile pentru avion si au plecat vineri (16 decembrie) dimineata, au declarat surse pentru portalul Index.hu.

Intreruperea discutiilor a fost cauzata de un dezacord in privinta unor aspecte ale politicilor guvernului ungar, potrivit Index. Plecarea oficialilor a fost determinata de opozitia Comisiei la planurile pentru reorganizarea bancii centrale si de schimbarile care urmeaza sa fie implementate la legea pensiilor.

Comisia Europeana nu a primit asigurari in privinta planurilor guvernului pentru fuziunea dintre banca centrala si autoritatea de reglementare a pietei financiare (PSZÁF), iar comisarul pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, a luat decizia intrerurperii discutiilor, potrivit Reuters.

O propunere legislativa in acest sens urmeaza sa fie votata vineri de Parlamentul de la Budapesta.

"Comisia a decis sa intrerupa discutiile pregatitoare cu Budapesta. Din pacate nu am primit asigurari legate de intentia guvernului de a promova in Parlamenta o lege care ar putea submina independenata bancii nationale", a declarat un purtator de cuvant al comisarului pentru Afaceri Monetare.

Guvernul de la Budapesta a negat ca discutiile informale cu FMI si Comisia Europeana au fost intrerupte din cauza unor neintelegeri.

Ungaria a avut negocieri informale cu reprezentanti ai Fondului si Comisiei, a declarat un purtator de cuvant al guvernului pentru agentia locala MTI. Aceste discutii s-au incheiat, dar nu din cauza unor neintelegeri intre parti, a adaugat purtatorul de cuvant.

Negocierile formale vor incepe in ianuarie, adaugat reprezentantul guvernului.

Un membru al guvernului ungar a declarat, sub protectia anonimatului, pentru portalul atv.hu ca negocierile esentiale pentru asistenta financiara vor avea loc in februarie.

Potrivit planurilor guvernului, Banca Ungariei ar urma sa fuzioneze cu PSZÁF si ar forma o noua institutie, situatie care i-ar permite premierului Viktor Orbán (foto) sa scape de guvernatorul Andras Simor.

Amendamentul legislativ propus de o comisie din Parlament prevede ca atributiile bancii centrale sa fie preluate de institutia nou formata. Presedintele acesteia va fi numit de presedintele Pál Schmitt la propunerea premierului Viktor Orbán, pentru un mandat de sase ani.

Orban incearca de mai mult timp sa-si impuna controlul asupra bancii nationale si il acuza pe Simor ca nu sustine politicile economice ale guvernului.

Simor si seful PSZÁF vor ocupa posturi de adjuncti ai presedintelui noii institutii pana la expirarea mandatelor.

Guvernul ungar spera la un imprumut de 15-20 miliarde euro de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, derulat pe o perioada de pana la trei sau patru ani, cu accesarea fondurilor ca solutie de urgenta in cazul deteriorarii situatiei economice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri