Standard & Poor's (S&P) a coborat ratingul de credit pe termen lung al Ungariei cu o treapta, de la "BBB-" la "BB+", in categoria "junk", cu perspectiva negativa, din cauza "politicilor impredictibile", agentia facand referire in special la independenta bancii centrale, scrie Mediafax.
Ratingul Ungariei a fost retrogradat astfel la "junk" de o a doua agentie de evaluare financiara, dupa decizia Moody's din luna noiembrie de a cobori calificativul statului la "Ba1".

S&P noteaza ca posibilitatea unei noi retrogradari anul viitor este "una din trei", transmite Reuters.

"Perspectiva negativa reflecta opinia noastra ca exista o posibilitate de cel putin unu la trei sa aiba loc o noua retrogradare in urmatorul an, daca vom constata deteriorarea performantelor fiscale sau externe ale Ungariei", se arata intr-un comunicat transmis miercuri seara de S&P.

Guvernul ungar, care a venit la putere in aprilie 2010 cu o majoritate de doua treimi, a stabilizat bugetul prin mai multe masuri care au socat investitorii si au atras criticile Uniunii Europene, inclusiv taxe speciale si nationalizarea activelor sistemului privat de pensii.

In plus, Budapesta a intrerupt in 2010 acordul de finantare externa de 20 miliarde euro incheiat la finele anului 2008 cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE), si a stabilit un plafon pentru cursul de schimb valutar la rambursarea creditelor in moneda straina, masura criticata dur de banci.

Executivul a surprins in luna noiembrie anuntand ca vrea sa reia discutiile cu FMI si CE pentru un nou program de finantare externa.

Statul ungar trebuie sa refinanteze anul viitor datorii de aproape 5 miliarde euro si risca o noua criza financiara daca negocierile cu institutiile internationale ar esua.

Reprezentantii FMI si CE au sussendat insa saptamana trecuta discutiile neoficiale cu guvernul ungar, din cauza unui proiect de lege privind banca centrala pregatit de autoritatile de la Budapesta care ar afecta independenta institutiei.

Ungaria a aratat miercuri ca nu va ceda presiunilor si nu va retrage legislatia din parlament, unde astepata aprobarea.

"Retrogradarea reflecta opinia noastra ca predictibilitatea si credibilitatea politicilor Ungariei continua sa se deterioreze. Consideram ca aceasta deteriorare este cauzata, partial, de actiunile oficiale care, dupa parerea noastra, ridica semne de intrebare privind independenta institutiilor de supraveghere si complica activitatea investitorilor. Consideram ca situatia va avea un impact negativ asupra investitiilor si planificarii fiscale, ceea ce va afecta perspectivele de crestere economica pe termen mediu ale tarii", se spune in comunicatul S&P.

Agentia noteaza ca noua legislatie privind banca centrala, pe care guvernul vrea sa o treaca prin parlament pana la sfarsitul anului, va compromite "si mai mult" independenta bancii centrale.

Guvernul ungar si-a impus recent majoritatea in influentul Consiliu Monetar, numind patru dintre cei sapte membri ai forului. Guvernatorul bancii centrale si cei doi viceguvernatori au ramas astfel in minoritate.

S&P a aratat, in comunicat, ca Ungaria ar avea de castigat dintr-un nou acord de finantare cu FMI si CE.

Forintul s-a depreciat la 306,6 forinti pe euro, de la circa 304 forinti pe euro inainte de retrogradare, iar analistii anticipeaza scaderi joi pe pietele financiare ungare.

Guvernul ungar considera S&P nu a luat in calcul masurile de stabilizare a finantelor publice, a declarat secretarul de stat din ministerul Economiei Gyula Pleschinger.

"Nu suntem de acord cu substanta si momentul deciziei. Suntem uimiti", a declarat oficialul pentru Reuters, notand ca agentia a semnalat anterior ca va amana o decizie privind ratingul Ungariei pana dupa incheierea discutiilor oficiale cu FMI si CE, care ar trebui sa inceapa, potrivit guvernului de la Budapesta, in luna ianuarie.

El a aratat ca retrogradarea nu vizeaza exclusiv Ungaria, ci "S&P retrogradeaza tari europene in serie".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri