China si Japonia au incheiat un acord pentru sustinerea folosirii monedelor proprii in relatiile comerciale si de investitii dintre cele doua tari, ceea ce va conferi yuanului chinezesc un rol mai puternic la nivel mondial, relateaza Wall Street Journal, potrivit Mediafax.
Autoritatile de la Beijing trebuie insa sa faca schimbari substantiale in administrarea economiei, inainte ca yuanul sa devina o moneda la fel de puternica ca dolarul sau euro.

Problemele economice din Europa si Statele Unite au subminat increderea pietelor in dolar si euro, dar investitorii care cauta un plasament sigur au alternative putine.

Autoritatile de la Beijing trebuie insa sa faca schimbari substantiale in administrarea economiei, inainte ca yuanul sa devina o moneda la fel de puternica ca dolarul sau euro.

Problemele economice din Europa si Statele Unite au subminat increderea pietelor in dolar si euro, dar investitorii care cauta un plasament sigur au alternative putine.

China si alte tari au contestat suprematia dolarului in tranzactiile internationale si au sugerat alte solutii pentru sistemul monetar global, inclusiv un rol mai mare pentru Fondul Monetar International si yuan.

Aceste discutii au fost pana in prezent in mare parte teoretice dar, in timpul unei vizite in China a premierului japonez Yoshihiko Noda, China si Japonia au anuntat o serie de acorduri privind folosirea yuanului in comertul si investitiile dintre a doua si a treia mare economie a lumii, ceea ce ar limita oarecum folosirea dolarului in Asia.

Concret, cele doua tari vor promova comertul direct in yuani si yeni, in loc sa transforme monedele in dolari. In plus, Japonia va detine yuani in rezervele sale valutare, dominate in prezent de dolari.

"Japonia pare sa recunoasca implicit ca va fi o singura moneda asiatica dominanta si aceea nu va fi yenul", a declarat Barry Eichengreen, profesor de istorie economica la Universitatea din California.

Un oficial guvernamental japonez a declarat ca in viitor monedele asiatice vor avea o importanta mai mare decat in prezent.

Acordul este probabil sa fie bine primit de guvernul american, care a incurajat China sa sustina un rol mai important al yuanului. Pentru aceasta este nevoie de schimbarea politicii financiare chineze, respectiv reducerea interventiilor pe piata valutara, liberalizarea dobanzilor, restrangerea restrictiilor impuse fluxului de capital si functionarea sistemului bancar dupa principiile pietei, astfel incat yuanul sa fie tranzactionat liber.

Aceste masuri ar duce la aprecierea yuanului, mult asteptata de Statele Unite intrucat ar permite atenuarea dezechilibrelor comerciale la nivel mondial.

Potrivit televiziunii chineze de stat, autoritatile japoneze au informat Washington-ul in legatura cu acordul cu China inainte de a-l face public.

Acest acord corespunde obiectivului G20 ca yuanul chinezesc sa fie mai flexibil, dar este improbabil sa aiba efecte semnificative imediate.

Nici China si nici Japonia nu au anuntat un program concret pentru aplicarea acordului, dar autoritatile din ambele state au convenit infiintarea unui grup de lucru in acest scop.

Sursa foto: Dreamstime


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri