Euro si francul elvetian vor fi monedele “vedeta” in 2012, este de parere miliardarul american Jim Rogers, fostul partener de afaceri cu George Soros, alaturi de care a prabusit lira sterlina la inceputul anilor ’90.
“Sunt de parere ca cancelarul german Angela Merkel si acea multime (politicienii din zona euro – n.r.) vor face ceva pentru a ne simti mai bine”, a precizat Rogers intr-un interviu pentru CNBC.

Acesta a spus ca daca Banca Centrala Europeana (BCE) va continua sa monetizeze in continuare datoria statelor din zona euro va face o “greseala teribila” si ca, astfel, pietele isi vor pierde rabdarea anul viitor.

Piata va incepe sa spuna: Haideti baieti, ne-a ajuns, acest lucru este de proasta calitate (monetizarea datoriilor – n.r.) si nu ne vom mai juca pe aici”, a declarat Jim Rogers.

Intrebat cat de bine a evoluat anul trecut fondul pe care il conduce, The Rogers Global Resources Equity Index, miliardarul american a raspuns ca este “inca in masura sa isi plateasca facturile” si ca fondul s-a descurcat mai bine decat in 2010.

Rogers a explicat ca francul elvetian va deveni cel mai sigur refugiu dintre toate pietele valutare mondiale, in conditiile in care statutul dolarului american si al yenului japonez, de safe-haven, pare a fi amenintat.

Acesta considera ca incercarile Bancii Centrale Elvetiene de a mentine cursul monedei peste nivelul de 1,20 unitati in raport cu euro – masura menita sa protejeze exporturile elvetiene – vor esua in cele din urma.

“Din experienta mea in pietele valutare, pietele au mai multi bani decat orice alta banca centrala”, a mentionat Rogers.

Miliardarul crede ca perioada 2013-2014 “va fi de o mahmureala teribila” pentru piete, dupa o relativa crestere in acest an, in conditiile in care guvernele vor manipula pietele in asteptarea alegerilor.


In 2012 vor avea loc alegeri prezidentiale in tari precum Statele Unite ale Americii si Franta.

“Vom vedea o gramada de distorsiuni in piete din cauza ca guvernele vor incepe sa tipareasca bani. Poate America sa-si permita sa-si creasca in continuare datoria si sa tipareasca sume imense de bani? Nu prea cred”, a adaugat Jim Rogers.

Acesta spune ca dolarul canadian este “una dintre cele mai bune monede la nivel international”.

In Asia, fondul condus de Rogers are expuneri importante pe yen si pe yuan, iar acesta a precizat ca va cumpara mai multi yuani daca va avea ocazia.

Jim Rogers, care locuieste in Singapore, a prezis ca Myanmar va deveni cea mai buna tara pentru investitii in urmatorii 10-20 de ani.

Guvernul din Myanmar, cunoscut mai degraba pentru incarcerarea dizidentului Aung San Suu Kyi, castigator al premiului Nobel, a reorganizat de curand sistemul monetar al tarii si a devenit mult mai deschis catre investitiile straine.

foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri