Premierul elen Lucas Papademos a declarat, intr-o intalnire cu lideri sindicali si oameni de afaceri, ca singura modalitate ca Grecia sa ramana in zona euro si sa primeasca in continuare finantare externa, evitand falimentul, este acceptarea unor reduceri mai mari de venituri, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
"Trebuie sa renuntam la putin pentru a nu pierde mult. Fara acest acord cu troica (FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana - n.r.) si finantarea ulterioara, Grecia risca sa intre in martie in insolventa", a afirmat Papademos.

Reprezentantii FMI, CE si BCE vor merge la Atena la jumatatea lunii ianuarie pentru discutii privind al doilea acord de finantare externa, de 130 miliarde euro, convenit de principiu la summit-ul UE din octombrie.

Discutiile cu oficialii internationali se vor concentra pe un plan economic credibil pentru perioada 2012-2015, noteaza Bloomberg.

Numit la inceputul lunii noiembrie la conducere unui guvern interimar cu misiunea de a obtine un nou acord de finantare externa, Papademos incearca sa incheie de urgenta un acord cu detinatorii privati de obligatiuni, in principal banci si companii de asigurari, pentru a-si asigura sprijinul statelor din zona euro, care sunt reticente sa ofere noi imprumuturi Atenei daca sectorul privat nu isi asuma o contributie la costurile salvarii Greciei de la faliment.

Acordul de 130 miliarde euro convenit de principiu in octombrie ar trebui sa se deruleze in continuarea programului actual, de 110 miliarde euro, care se deruleaza din mai 2010 si se apropie de sfarsit.

Statul elen are pe 20 martie prima scadenta semnificativa din acest an, cand vor ajunge la maturitate obligatiuni de 14,4 miliarde euro.

Papademos a convocat o sedinta de guvern pentru ora 15:30, urmand sa discute un nou pachet de masuri de austeritate, care cuprinde in principal "deschiderea" unor profesii, precum taximetria, si adoptarea de reglementari care sa urgenteze recuperarea taxelor neplatite.

Dupa doi ani de taieri salariale in sectorul public si cresteri de taxe, deficitul bugetar al Greciei este estimat la circa 9% din PIB pentru 2011, in scadere de la 10,6% din PIB in anul anterior. Potrivit estimarilor FMI, economia elena ar fi trebuit sa se contracte anul trecut cu 6%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri