Grecia ar trebui sa iasa din zona euro si sa-si devalorizeze moneda nationala daca Uniunea Europeana nu va fi dispusa sa acorde statului elen finantare "masiva", considera guvernatorul bancii centrale a Cehiei, Miroslav Singer, citat de Reuters si preluat de Mediafax.
Singer a declarat, intr-un interviu pentru ziarul Hospodarske Novini, ca Europa ar trebui sa se concentreze pe sprijinirea bancilor care au nevoie de recapitalizare si pe probleme care pot fi rezolvate, si nu sa acorde timp de cativa ani toata atentia Greciei, a carei economie reprezinta doar 2% din cea europeana.

"Daca nu exista vointa de a oferi Greciei o suma masiva de bani din fondurile structurale europene, nu vad nicio alta solutie afara de iesirea tarii din zona euro si o devalorizare masiva a noii monede grecesti. Pana acum, Grecia a primit credite cu scopul principal de a mai castiga timp pentru ca grecii bogati sa-si poata muta banii din tara. Asta scade increderea in Europa si disponibilitatea tarilor din afara UE de a imprumuta sau de a recapitaliza Fondul Monetar International pentru sprijinirea Europei", a aratat oficialul ceh.

Cehia nu are planuri sa adopte euro in viitorul apropiat. Guvernul de la Praga nu a pierdut, in crizele ultimilor ani, capacitatea de a se refinanta de pe piete, iar sectorul bancar este bine capitalizat si protehat de o baza solida de depozite.

Intrebat ce ar trebui sa faca Europa pentru a pune capat crizei, Singer a afirmat ca politicienii UE ar trebui sa admita ca bancile ar putea avea nevoie de capital suplimentar.

"Trebuie sa incetam sa ne prefacem ca nu vom mai recapitaliza niciodata bancile. In contextul crizei din Grecia, este posibil sa fie necesar sa varsam bani in banci mari, care vor avea pierderi. Este necesar sa ne concentram imediat pe problemele bancilor. Acest obiectiv se loveste insa de obstacole in tarile europene mari. Exista politicieni care au folosit cuvinte puternice, precum «niciodata»", comenteaza Singer.

El a criticat banca centrala a Austriei pentru ca a publicat, in noiembrie, fara consultari, reglementari care impun bancilor sa acopere orice noi credite acordate in Europa Centrala si de Est prin depozite locale.

"Nu este calea cea buna, consider ca este un semn de slabiciune, nervozitate si eroare", a mai aratat guvernatorul Bancii Cehiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri