Fondurile record de 489 miliarde euro imprumutate de BCE bancilor comerciale ajuta substantial sistemul financiar si sustin increderea in economia zonei euro, care arata semne de stabilizare, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi, dupa ce institutia a mentinut dobanda cheie la 1%.
Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la minimul record de 1%, luand o pauza pentru a evalua impactul celor doua reduceri consecutive cu 0,25 puncte procentuale ale ratei cheie la sfarsitul anului trecut, intrucat exista semne ca acestea ajuta zona euro sa lupte impotriva crizei datoriilor, informeaza Mediafax.

"Interesul masiv pentru operatiunea noastra de refinantare pe trei ani arata ca masurile noastre neconventionale asigura o contributie substantiala la imbunatatirea situatiei finantarii bancilor, sustinand astfel conditiile de finantare si increderea", a spus Draghi intr-o conferinta de presa.

Pentru a combate criza datoriilor suverane, BCE a pus a dispozitia bancilor fonduri de 489 miliarde de euro pe perioada de trei ani in decembrie si va organiza o licitatie similara in februarie.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a cerut bancilor sa foloseasca fondurile ieftine de la BCE pentru a cumpara obligatiuni suverane ale statelor cu probleme din zona euro, iar rezultatele bune ale licitatiilor organizate joi de Spania si Italia ar putea indica masuri in acest sens ale unor institutii de credit.

"Cu cat trece mai mult timp (...) cu atat vedem mai multe semne ca a fost o masura eficienta. Acest instrument a evitat o criza a creditului, care ar fi fost mult mai serioasa", a spus seful BCE.

Decizia mentinerii dobanzii la 1%, dupa reducerile consecutive din lunile anterioare, a fost luata in unanimitate si a fost anticipata de pietele financiare.

"Mentinerea dobanzii confirma asteptarile noastre ca BCE vrea sa ramana in modul de functionare «asteapta si vezi» pentru moment si sa inteleaga ultimele date referitoare la amploarea recesiunii din zona euro", a spus Jens Sondergaard, analist la Nomura.

Pe langa lichiditatea asigurata bancilor, BCE a relaxat regulile privind garantiile si a continuat sa cumpere obligatiuni ale Spaniei si Italiei, chiar daca a refuzat sa suplimenteze achizitiile la nivelul cerut de unii politicieni.

Economia zonei euro continua sa se confrunte cu incertitudini ridicate, dar exista unele semne de stabilizare, a spus Draghi.

La conferinta organizata dupa sedinta de politica monetara din noiembrie, Draghi a afirmat ca zona euro se confrunta cu o recesiune usoara. Presedintele BCE nu a repetat acest avertisment si joi.

"Tensiunile care continua pe pietele financiare afecteaza activitatea economica din zona euro, insa, potrivit unor sondaje recente, exista semne ale unei stabilizari a activitatii la un nivel scazut", a spus el.
Draghi a adaugat ca banca centrala este multumita ca liderii zonei euro au confirmat caracterul unic al implicarii creditorilor privati in restructurarea datoriei Greciei.

BCE s-a opus cosnstant participarii sectorului privat la reducerea indatorarii Greciei, sustinand ca ar creste riscul de contagiune catre alte tari.


Sursa foto : freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri