Liderii europeni sunt dezbinati si mereu cu un pas in urma crizei datoriilor de stat, insa BCE a actionat decisiv pentru stabilizarea pietelor de credit si are un rol "constructiv", a afirmat un director al agentiei Standard & Poor's (S&P), comentand retrogradarile anuntate vineri pentru zona euro.
Actiunile anticriza ale politicienilor europeni nu au tinut pasul cu riscurile, a declarat Moritz Kraemer, director S&P pentru ratinguri suverane din Europa, citat de Bloomberg.

Pactul fiscal convenit in decembrie la initiativa cancelarului german Angela Merkel si presedintelui francez Nicolas Sarkozy, principalul instrument al planului anticriza al zonei euro, nu este o realizare semnificativã, considera reprezentantul S&P.

Analistii S&P considera ca riscurile generate de criza sunt tot mai amenintatoare, aparand astfel decizia de a retrograda simultan ratingurile a noua tari din zona euro.

Riscurile din zona euro sunt inclinate catre inrautatire, potrivit prognozelor S&P pe o perioada de pana la doi ani, astfel ca sunt posibile noi retrogradari, a mai spus Kraemer.

Liderii europeni incearca sa mentina zona euro in forma actuala, dupa ce criza declansata in Grecia la sfarsitul anului 2009 a atacat Portugalia, Irlanda si, mai nou, Italia si Spania.

Merkel si Sarkozy (foto) vor merge vineri la Roma pentru discutii cu premierul italian Mario Monti, in timp ce Grecia este mai aproape de faliment ca niciodata dupa ce negocierile cu detinatorii privati de obligatiuni privind reducerea datoriei de stat au fost suspendate, cele doua parti nereusind sa se inteleaga.

Astfel, S&P noteaza ca in timp ce politicienii s-au angajat intr-o disputa indelungata privind actiunile adecvate pentru rezolvarea crizei, BCE si-a "utilizat flexibilitatea", prin reducerea dobanzilor, sprijinirea bancilor cu lichiditate si cumpararea de obligatiuni de stat de pe pietele secundare, a explicat Kraemer.

"In opinia noastra, BCE a luat masuri puternice pentru a evita o inrautatire semnificativa a crizei, a ameliorat semnificativ criza de finantare din sistemul bancar. Pana acum, au jucat un rol constructiv", a aratat directorul S&P.

El a avertizat totodata privind riscul "oboselii" in randul populatiei tarilor unde au fost sau vor fi implementate masuri de austeritate, subliniind ca grecii si italienii fac sacrificii uriase.

S&P a retrogradat vineri seara noua tari din zona euro, coborand inclusiv ratingurile AAA ale Frantei si Austriei la AA+. Germania este singurul stat neafectat de deciziile de vineri, iar celelalte trei state cu rating maxim, Olanda, Finlanda si Luxembourg, au acum perspectiva negativa din partea agentiei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri