Criza datoriilor de stat din zona euro reprezinta cel mai serios risc pentru economia globala, insa Europa va depasi momentul, a declarat directorul general al bancii americane JPMorgan, Jamie Dimon, intr-un interviu publicat de ziarul german Die Welt, preluat de Reuters.
"Am crezut ca Europa va reusi sa treaca peste. Cred inca asta", a spus bancherul american. El crede ca zona euro are acum o sansa de 60% sa treaca de criza, fata de 90%, cat estima anterior, scrie Mediafax.

"Avem nevoie urgenta de o solutie. Cu cat se prelungeste criza, cu atat avem sanse mai mici sa scapam usor, se vor intensifica presiunile din piete", a spus Dimon. Seful JPMorgan considera ca zona euro nu se va destrama, dar nu mai exclude iesirea Greciei din blocul monetar.

"S-ar putnea intampla ca unele tari, precum Grecia, sa opteze in mod irational sa se retraga. Ar fi o situatie dificila, dar s-ar putea rezolva", a aratat el. Dimon considera ca, pentru a iesi din criza, guvernele zonei euro trebuie sa implementeze masuri credibile de austeritate, iar Banca Centrala Europeana sa asigure lichiditate pe termen nelimitat pentru tari cu probleme, ca Spania si Italia.

Nesiguranta din piete este prelungita de faptul ca BCE s-a angajat sa ofere lichiditate doar pentru o perioada limitata de timp, a adaugat CEO-ul JPMorgan. El noteaza ca incertitudinea din piete este mai ridicata decat in urma falimentului Lehman Brothers.

Dimon estimeaza ca, in cel mai rau caz, JPMorgan ar putea inregistra pierderi de circa 5 miliarde de dolari pe portofoliul de 16 miliarde de dolari care constituie expunerea pe sudul Europei. El a adaugat ca banca nu intentioneaza sa iasa din Europa, insa a fost fortata de criza sa reevalueze toate contractele cu parteneri europeni.

Situatia s-ar putea agrava rapid, pentru ca toate bancile si companiile de asigurari fac acelasi lucru, avertizeaza seful JPMorgan.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri