Fondul de urgenta al zonei euro, EFSF, isi poate pastra ratingul AAA de la S&P daca guvernele care mai au rating maxim in zona euro vor acorda garantii suplimentare, sau daca institutia isi va reduce capacitatea de finantare, a declarat un oficial european, citat de Reuters.
S&P a retrogradat vineri ratingurile a noua state din zona euro, inclusiv Franta si Austria, care au pierdut nota maxima AAA, coborand la AA+.
Astfel, numai patru guverne cu rating AAA mai garanteaza EFSF, respectiv Germania, Olanda, Finlanda si Luxembourg.

EFSF are o capacitate efectiva de creditare de 440 miliarde euro, in conformitate cu garantiile primite de la guvernele din zona euro. Pentru ca numai sase tari din zona euro aveau rating AAA cand a fost infiintat EFSF, agentiile de rating au cerut ca garantiile sa depaseasca semnificativ capacitatea de creditare a fondului. Astfel, garantiile sunt in valoare de 780 miliarde euro, scrie Mediafax.

Pierderea ratingurilor AAA de catre Franta si Austria inseamna ca, fara modificarea structurii de garantii a EFSF, fondul va pierde 180 miliarde euro din capacitatea de creditare, suma rezultata dupa disparitia garantiilor oferite de Paris si Viena, a afirmat sursa oficiala citata.

Din moment ce EFSF a aganajat deja fonduri de 43,7 miliarde euro in programele de finantare ale Irlandei si Portugaliei, pierderea garantiilor de la Franta si Austria lasa institutia cu 216,3 miliarde euro pentru finantarea celui de-al doilea acord de salvare a Greciei si alte eventuale necesitati care ar putea aparea in zona euro.

Surse europene au afirmat ca guvernele zonei euro ar putea opta sa lase ratingul EFSF sa fie coborat cu o treapta de S&P, deoarece fondul ar ramane cu rating maxim AAA de la celelalte doua agentii de rating, Moody's si Fitch.

Ministrii Finantelor din zona euro au aratat insa vineri, intr-un comunicat, ca sunt decisi sa "analizeze optiunile pentru mentienrea ratingului AAA al EFSF".

Daca tarile din zona euro vor decide sa incerce sa mentina ratingul AAA al fondului, vor avea doua variante - cele patru state care mai beneficiaza de nota maxima din partea S&P sa accepte sa contribuie cu garantii mai mari, pentru a compensa pierderea sumelor alocate de Franta si Austria, sau sa creasca rezervele de lichiditati constituite de EFSF din dobanzile incasate pe imprumuturile acordate si sa permita reducerea capacitatii de finantare cu 180 miliarde euro, a declarat oficialul citat.

Sursa citata a afirmat ca prima varianta ar necesita acordul parlamentelor celor patru state cu rating AAA, chestiune extrem de problematica in contextul opozitiei opiniei publice din Germania si Finlanda fata de programele de "bailout" din sudul zonei euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri